Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Länge leve hammocken

De är ofta rangliga och rostiga eller trista i trä. Med otympliga dynor i fel färg. Ändå är hammocken sommarens mest älskade möbel.

Hammocken kom till Sverige i början av 1960-talet och hamnade i var och varannan trädgård. Som intill bordet med plastduk och kannan med saft hos tant Mirjam. Mirjam och jag kämpade varje vår när den där hammocken skulle sättas ihop. Den rostade i skruvhålen och alltid var det någon mutter som hamnat på villovägar. Men dynorna hade noggrant plastats in för hösten och såg ut som nya.
Minnet av den där hammocken står för den goda barndomen och att det var bättre förr – eller snarare – att livet är bättre på sommaren. I alla fall om man har en hammock.
Det finns ett fåtal designers som tagit sig an möbeln och faktiskt lyckats göra hammockar med stil. Designern Erik Nyberg letade i 20 år efter den perfekta hammocken. Sedan designade han Wave tillsammans med Gustav Ström. Nu har han fått sin snygga hammock, men den designade skönheten lär förbli en dröm för de flesta. Priset var för ett par år sedan enligt Erik Nyberg i klass med en Mercedes av 2005 års modell eller en magnumflaska av konjaken Louis XIII Black Pearl. Dyr med andra ord. I dag när den börjat massproduceras av Royal Botania har den blivit billigare, vilket innebär cirka 170 000 kronor.
Som tur är säljs de flesta vanliga hammockar till överkomliga priser och en begagnad kan man ibland få alldeles gratis om man gör sig besväret att åka och hämta den. Folk slänger faktiskt sina hammockar för att de är lite rostiga eller skeva.
Men vi som vet hemligheten med hammockar fixar en släpkärra, puffar till några kuddar och ordnar en bra plats att ställa den på. För vi vet att när vi gungar oss genom sommaren blir också den hammocken vacker. TT Spektra

Några gånger när det är bra att ha en hammock

  • När du ätit alldeles för mycket jordgubbstårta och inte orkar röra dig.
  • När du vill ut på sjön men det inte finns något vatten i sikte.
  • När du badat hela dagen och vill värma dig under en filt.
  • När du vill läsa en bok i skuggan.
  • När du vill krama någon du tycker om.
Gå till toppen