Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bygge nära vattentäkt upprör

Kommunledningen agerar med dubbelmoral när de tar fram nya skyddsbestämmelser för dricksvattnet. Det menar Bo Wendt (BP). Varken planchefen eller va-chefen är övertygade om att vattentäkten ska skyddas till vilket pris som helst.

En död hand över Båstad. Så lät det i tidningen förra veckan. Planchefen Per Iwansson och kommunalrådet Anette Åkesson (M) beskrev läget efter att länsstyrelsen stoppat detaljplanen för bostadsområdet Trollbäcken.
Överdrivet. Det säger Bo Wendt (BP), som menar att det nog ska gå att bygga om man bara lyssnar på länsstyrelsen och inte anlägger en dagvattendamm och de underjordiska garagen.
– Det läggs inte alls någon död hand över området i så fall, säger han.
Det planerade bostadsområdet Trollbäcken ligger bara ett hundratal meter från en av kommunens viktigaste täkter för dricksvatten. Länsstyrelsen menar att kommunen inte har kunnat visa att vattentäkten förblir opåverkad om man bygger i närheten.
Redan i samrådet inför Trollbäckenplanen påpekade länsstyrelsen att det var olämpligt att bygga där. Länsstyrelsen menade att "planförslaget innebär risker för medborgarnas hälsa och säkerhet vad gäller dricksvattenkvalitet och varnar för att länsstyrelsen med anledning av detta kan komma att ingripa mot planen".
Alltså var det föga överraskande att länsstyrelsen sedan stoppade planen.
I söndagstidningen berättade Anette Åkesson (M), kommunstyrelsens ordförande, att hon tänker överklaga å kommunens vägnar.
Samtidigt arbetar samma kommun med att ta fram nya skyddsbestämmelser för vattentäkten. Bo Wendt (BP) kallar agerandet för dubbelmoral.
– Om man tar fram nya skyddsbestämmelser med ena handen har jag svårt att se hur man ska kunna försvara att man gräver garage hundra meter från vattentäkten med den andra. Då har man grävt en grop som man själv har trillat i.
De nya bestämmelserna innebär framför allt att skyddsområdet utökas. Bestämmelserna är fortfarande inte antagna, utan hamnar på fullmäktiges bord i början av nästa år.
– Det borde ha gjorts för många år sedan. De bestämmelser som finns är från 1974. Med dagens kunskap och verktyg tror jag att man har större förutsättningar att göra en realistisk bedömning, säger Tommy Ström, kommunens va-chef.
Han ser inte varför kommunen skulle ha svårt att utarbeta nya skyddsbestämmelser med ena handen och gräva garage med andra.
– Det är i bygglovsskedet som kraven för att säkerställa täkten ska ställas, inte i planskedet.
Dessutom finns en annan lösning på problemet, som presenterades av planchef Per Iwansson i samband med att Trollbäckenplanen hade varit utställd till allmän beskådan.
Per Iwansson skriver i sammanfattningen efter utställningen: "Om det i framtiden skulle visa sig att bebyggelsen inte är förenlig med god vattenkvalitet från just denna täkt så får täkten upphöra. Det omvända blir aldrig aktuellt – att förbjuda ett boende inom området för att bevara vattenkvalitet".
Men Tommy Ström, va-chefen, säger att det aldrig har förts diskussioner om att stänga vattentäkten. Däremot menar han att det redan i dag förekommer många "orosmoment" kring den.
– För att säkerställa täkten optimalt skulle man inte ha någon bebyggelse alls i närheten. Det är inte möjligt. Det vi har pratat om är att vi inte kommer att vara så drastiska att vi kräver inlösen av husen om vattnet skulle bli förorenat på grund av dem, säger han.
Gå till toppen