Båstad

Mycket svett bakom cirkusmanegen

På tisdagskvällen dundrade Cirkus Maximum in i Båstad och till Prästliden för att hålla föreställning på onsdagskvällen.

På tisdagskvällen dundrade Cirkus Maximum in i Båstad och till Prästliden för att hålla föreställning på onsdagskvällen.
När NST tittar förbi på onsdagsförmiddagen är några lamor på rymmen. Sådant kan hända, men är oftast ingen större fara. De brukar betrakta det lite grönare gräset på andra sidan staketet en stund, och sedan låta sig fösas in igen. Alltså ingen panik. I stället fortsätter det svettiga arbetet med att sätta upp läktare.
Totalt består cirkusen av 50 bilar som tillsammans utgör en 1,5 kilometer lång karavan. Och närmare 100 personer från 15 nationaliteter som bygger tält, drar el och ordnar musik. Och som tar hand om djuren, maten, tvätten och allt annat som en resande cirkus kräver.
Anton Frank är sjätte generationen i sin familj som jobbar med cirkus. Han säger att det är ytterst sällan som djur rymmer. Men för att de ska stanna, gäller det att se till att de trivs. När det gäller elefanterna krävs det en del slit.
– De behöver 120 kilo foder om dagen, så maten åt en elefant kostar 500 kronor varje dag, säger han.
De tre elefanterna är dock inte särskilt tacksamma, eftersom de bajsar ut 70 procent av maten igen. Cirkus maximum hyr in sina elefanter från en dansk cirkus där de råkar vara tjänstlediga. På turnén står de i ett skuggande tält och tuggar hö, kraftfoder och frukt 20 timmar om dygnet.
Cirkussällskapet gör 158 föreställningar i sommar med en ny ort nästan varje dag. Det blir långa dagar och korta nätter, berättar Anton Frank. Det tillkommer nya artister varje år. De som bygger upp tält och läktare är ofta återkommande personer.
– De som bygger kommer och går, till slut får man en stam som klarar av det. Här finns inga truckar som kan lyfta tunga plankor, säger han.
I de färgglada cirkusvagnarna, några med 50 år på nacken, skumpar även två kockar. De lagar 36 kilo potatis och 6 kilo ris om dagen, och alltid någon kötträtt. Förutom på fredagar då det är fisk.
Medföljer gör också en tvätterska, som hänger ut cirkusarbetarnas kläder i en påse på en krok när den är ren.
– Allt måste fungera. Det går inte att vänta med att lösa något till dagen efter. Vi är bara en dag på varje ställe, säger Anton Frank.
Gå till toppen