Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Han har simmat i 68 år

Han har simmat i Nilen, stött på ett havsmonster utanför Capri och vunnit så många tävlingar att han brukar ge bort medaljer när han går på fest. Möt 78-årige Leif Gellberg som älskar att crawla sig fram bland vågorna.

Vissa människor trivs bättre i vatten än andra. Leif Gellberg är en av dem. Han var tio år när han tog sina första simtag i Helsingborgs badhus. Samma år var det tävlingspremiär. Nu har Leif Gellberg hunnit bli 78 år, men han har inte tappat formen eller tävlingsinstinkten för det. Så sent som i mars tog han tre guld i Masters-SM i Växjö. Leif Gellberg var bäst i 100 meter fjäril, 100 meter medley och 50 meter bröstsim i klassen 75-79 år. På söndag ska han till Göteborg och tävla i världsmästerskapen i masterssimning.
– Simningen ger en otrolig stimulans, säger han.
Och det är just stimulansen, och inte medaljerna, som Leif Gellberg är ute efter. Nu är det knappast så att han saknar medaljer. Efter så många år som tävlingssimmare har det nämligen blivit en hel del.
– Jag vet inte hur många det är, där är en låda. När vi har fester brukar vi ha lite tävlingar, i skytte och så. Då skänker jag bort medaljerna till de som vinner. När jag reste och hälsade på min kusin i Kanada spelade vi en sorts bowling. Innan jag åkte hemifrån hade jag tagit med mig en binge medaljer, så när det var prisutdelning var det en duktig tant som fick en av dem. När jag och min kusin pratades vid i telefon en månad efteråt så sa han att hon som fick medaljen inte tagit den av sig än.
Leif Gellberg skrattar. Minnena är många och fina. Den 78-årige Utvälingebon har simmat världen över. Han har bland annat ställt upp i världsmästerskapen i långdistans som går mellan Capri och Neapel. Fem gånger. En gång tog simturen 11 timmar.
– Jag har vunnit två gånger. En gång kom jag på andraplats, en annan gång blev jag trea och en gång femma.
Förra året simmade Leif Gellberg i EM i Slovenien. En av grenarna var 5 000 meter på öppet hav. Där kom han trea.
– Och så simmade jag 200 meter fjärilssim, men det gör jag inte om igen. Det är ett jäkla jobb, säger han och skrattar.
En av de mer historiska händelserna på hemmaplan som Leif Gellberg har varit med om var när han simmade över sundet mellan Helsingör och Helsingborg 1955.
– Jag hade egentligen ingen lust, men blev övertalad. Jag simmade på en timma och åtta minuter och vann. Då träffade jag några egyptier som hade simmat i Engelska kanalen. De bjöd in mig till Egypten för att simma långdistans.
Två år därpå låg Leif Gellberg i Nilen och crawlade. Då var han 32 år. Totalt simmade han 5,2 mil i Nilen. Det ska jämföras med långdistansen över sundet som var fem kilometer.
– Det var fantastiskt!
Och inte stötte han på några krokodiler eller andra farligheter i vattnet, heller.
– Nej, det var väldigt lugnt.
Men Leif Gellberg har inte alltid haft sådan tur. 1961, under en av långdistanssimningarna mellan Capri och Neapel, kom det plötsligt en jättebrännmanet farande.
– Jag small in i en riktig Medusa. Tentaklerna kom över min rygg och jag fick stora brännsår över axeln. Jag hade ruvor från såren ett helt år efteråt, berättar han.
Nuförtiden behöver Leif Gellberg bara slåss mot svenska brännmaneter som inte är så stora. Men helst vill han inte ha någonting med dem att göra.
– Det var jobbigt nu när det kom många på en gång. Då simmar jag helst inte, säger han.
Leif Gellberg brukar träningssimma två gånger i veckan, både i badhuset och ute till havs. Han tävlar för SimTeam Engelholm. När NST hälsar på är det dags för favoritrundan, från Sandön i Utvälinge till Sibiriens strand i Ängelholm.
– Jag håller mig alltid utmed kusten. Även om man är en duktig simmare så ska man inte utmana ödet, säger han.
Solen värmer Sandön när Leif Gellberg går ut i vattnet. Simglasögonen åker på, sedan börjar han crawla. Ett par tusen meter senare kommer han upp på en mulen strand i Sibirien, full av energi och med ett stort leende på läpparna.
– Vilket kanonvatten! Sådär ja. Då har kroppen fått sitt i dag, säger han och börjar torka sig.
Gå till toppen