Helsingborg

En enkel till festivalen

Station för station fylls Pågatåget på tills de gredelina sidorna bågnar. Målet är Helsingborg och för de flesta - festival. Cider med Peach Melba-smak är kvällens färdkost.

På perrongen i Perstorp.
– För några år sedan sprang jag också runt och larvade mig på festivalen. Jag har vuxit ifrån det nu, säger Christoffer Nilsson och tittar på den flamsiga fjortiskön framför Perstorps biljettautomat.
När tåget rullar in stuvar tjejgänget som tycker att festivalen är "årets höjdpunkt" och de ljudligt rapande killarna in sig i vagnen.
17.42 Perstorp
En blond tjej springer fram och bankar på den stängda dörren, hon får ta nästa festivaltåg. Inne i vagnen är det trång och svettigt, golvet klibbar av utspilld öl. "Ursäkta mig jag ska bara skicka in påsen här mellan er", säger en grönhårig kille och langar in påfyllning till sina vänner.
Innan tåget rullar in på Klippans perrong hörs det "Nä, kolla vad folk som ska på, du skojar."
17.52 Klippan
Två kompisar i 20-årsåldern från Åhus och Kristianstad som sitter och laddar inför kvällen har ett tydligt mål i sikte.
– Där vi ser att det är brudar, dit ska vi.
Under resan in mot Helsingborg, festen och brudarna har de lärt känna de fyra killarna i stolarna intill.
– Kolla, vi är som tre dryckesgenerationer. 14-åringarna längst in dricker cola, vi dricker cider och de äldre grabbarna längst ut dricker öl.
I samma kupé sitter Sigrid Ersson och försöker lösa korsord. Hon är på väg hem till Helsingborg och vill helst undvika festivalen.
– Jag sa till tjejerna här bakom att de skulle sköta sig i kväll. Det lovade de att göra men man blir ju lite orolig att de ska råka ut för något.
18.02 Åstorp
I Åstorp går familjen Larsson på och ställer sig precis så att mamma, pappa, syster, bror och kusin får plats innan dörrarna pyser igen.
– På festival kan man ta lotter och vinna djur, förklarar Emilia Larsson, 8 år, nedifrån det knökade tåggolvet.
18.07 Bjuv
Ytterligare en skara ungdomar lyckas pressa sig in på tåget. En av killarna som släntrar mot den överfulla vagnen tar en hutt ur en jägermeisterflaska så liten att den ser ut att ha smugglats med från flygplansserveringen på senaste charterresan.
Nu är det så trångt i vagnen att man kan andas in fräsch tuggummidoft direkt ur medresenärernas munnar. "Vad vi ska göra på festivalen? Gå rundor", förklarar de med en axelryckning.
18.19 Ramlösa
"Vi ska försöka gå av här. Tro det eller ej", säger ett par och krånglar sig ut. Madde Fredriksson och Anna Moberg ska däremot inte av i Ramlösa utan vidare till Danmark.
– Vi åker dit först. För att tura och föra lite, säger Anna Moberg.
– I går var vi inne Helsingborg, det är trevlig stämning. Men det är så stort att man knappt vet var man är, säger Madde Fredriksson.
Tjejerna bor annars några mil utanför Ljungby i Småland och bor över hos en kompis kusin i Klippan för att kunna gå på festivalen.
18.23 Helsingborg
Vid Knutpunkten står barnfamiljerna och väntar på att lämna över stan i ungdomsgängens händer. Trötta i fötterna och med avlånga ballongdjur i händerna, en tiger och något obestämbart gult - kanske en giraff.
Gå till toppen