Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Änglatoner i Mariakyrkan

På torsdagen var det dags för en alldeles speciell filmpremiär och kulturupplevelse i Båstad. Vid elvatiden öppnade den förgyllda mikrobiografen "Änglaskåpet" sina vingar i Mariakyrkan.

Ett ambulerande altarskåp och en förgylld mikrobiograf med tre videoskärmar. Så beskriver idékläckaren och fotografen Carl Henrik Svenstedt sitt och konstnären Jan Cardells "Änglaskåp" som hade premiär på Lilla filmfestivalen under torsdagen. Vid elva på förmiddagen hade flera besökare tillika filmentusiaster samlats för att se den högst ovanliga och speciella konstruktionen.
– Vi har samlat tre filmer i ett skåp, förklarade Carl Henrik Svenstedt, som hade mycket att berätta om den 70 kilo tunga lilla biografen.
Bakom dörrarna på Änglaskåpet, som är tillverkat i trä och järn, gömmer sig tre videoskärmar. På den största, i mitten, visas först Carl Henrik Svenstedts film Änglastämman, som fanns med på Lilla filmfestivalen förra året. Filmen är en dokumentär från byn Pietrabruna i Ligurien där de gamla olivodlarna kan sjunga så att änglarna svarar uppifrån kyrkvalven. Det musikaliska fenomenet har fascinerat människor sedan urminnes tider.
– Trion som sjunger blir en kvartett. Det kommer in ytterligare en stämma, antingen ligger den en oktav under eller en oktav högre, förklarade Carl Henrik Svenstedt för besökarna.
På sidan av Änglaskåpets dörrar visas sedan olika filminslag där Carl Henrik Svenstedt intervjuat bland andra en biskop och en akustikprofessor.
Innan själva filmvisningen startade hälsade kyrkoherde Per Thelander alla välkomna. Visningen av Änglaskåpet är ett samarrangemang mellan församlingen och Lilla filmfestivalen.
Änglaskåpet påbörjade sin turné på Stockholms medeltidsmuseum, därefter gick färden till Alma Löv sommarutställning. I Båstad kommer det att vara till och med söndag.
Ulf Berggren, biografansvarig på Bio Scala, tycker att Änglaskåpet är ett mycket trevligt inslag på Lilla filmfestivalen och att samarbetet med kyrkan är väldigt lyckat.
– Men vi är ju grannar. Vi står varandra nära, säger han glatt.
Änglaskåpet i Mariakyrkan visas gratis under följande tider: torsdag klockan 16, fredag klockan 12 och 16, lördag klockan 12 och söndag klockan 12.
Gå till toppen