Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

När MTV betydde allt

MTV Europe startade i augusti 1987. Det var då, för 23 år sedan, som pophistorien förändrades. Plötsligt kunde vi se de senaste musikvideorna i vardagsrummet. Dire Straits "Money for nothing" var först ut. Den börjar och slutar lämpligt nog med orden "I want my MTV".

Vi som var med minns pionjärerna. Programledaren Ray Coke som alltid sände direkt i "Ray's request", "Most wanted" och "X-Ray vision". Svenska artisten och modellen Rebecca de Ruvo var en väldigt populär profil med sitt "Awake on the wildside". Steve Blame hade dagliga musiknyheter i MTV News. Danskan Maiken Wexø gick rakt genom rutan.
Det är svårt att tro 2010 när MTV är en underhållningskanal som egentligen bara står för torftiga dokusåpor. Men den gången betydde kanalen att kreativa artister hade ett forum där (nästan) allt med bild och ljud var okej.
I huvudstaden förstod förståsigpåarna ingenting: hur kan lantisarna vara så på när vi är så av? MTV kunde nämligen inte ses av nollåttorna förrän efter ett bra tag. Så när trendspanarna i Stocholm försökte tala om vad som gällde visste vi i Nordvästskåne redan bättre.
Det är lätt att göra sig lustig över många musikaliska fenomen under 80-talet, från dånande trummor till sound uppblåsta som röksvampar. För att inte tala om synten, som missbrukades å det grövsta i studioteknikens lekstuga. Men MTV räddade decenniets ära.
Alltihop startade i USA när MTV, Music Television, började sända i augusti 1981. Med orden "Ladies and gentlemen, rock and roll!" presenterade John Lack revolutionen. I början visades bara musikvideor. Den första blev förstås The Buggles med "Video killed the radio star".
Dessutom medförde MTV att svarta artister gjorde entré i vita hem. Michael Jackson förstod att utnyttja mediets möjligheter. Hans påkostade videor skapade som bekant historia.
I dag finns MTV i lokala versioner över hela klotet. MTV Sverige introducerades 2005. Men kanalen betyder inte längre något. "Osbournes" visar ju inte artisten Ozzy, utan pajasen.
En del saker var bättre förr.
Gå till toppen