Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cykelvägar försenas av pengabrist

Cykelvägarna runt Förslöv är försenade. Tidigast nästa år kan det bli aktuellt att bygga mot Grevie kyrkby, men till Margretetorp kan det dröja ända till 2015. Om inte kommunen hostar fram lånepengar.

Förslöv ska få nya gång- och cykelvägar. Inne i byn har de redan kommit på plats, men de som leder utanför byn kommer att dröja ytterligare.
Det handlar om tre cykelbanor:
#En norrut längs Bokesliden till Grevie kyrkby.
#En österut längs Margretetorpsvägen till Margretetorp.
#En västerut längs Vistorpsvägen till viadukten över väg 105, vid tunnelupplaget.
Trafikverket har tidigare meddelat att dessa utbyggnader kommer att ske under 2010, men nu visar det sig att pengarna saknas, så att gång- och cykelvägarna runt Förslöv får vänta.
– Som det är nu har det inte funnits utrymme, säger Janet van der Meulen, planerare på Trafikverket.
Arbetsplanerna för cykelvägarna mot Grevie kyrkby och Margretetorp är skickade till Trafikverkets huvudkontor för att fastställas. Det tar ett par månader. Tanken är att det bara ska vara att sätta spaden i jorden när pengar väl finns.
Kommunen har bett Trafikverket att prioritera cykelvägen mellan Förslöv och Grevie kyrkby. Som det ser ut nu kan den komma att byggas tidigast 2011, om den inte överklagas.
Därefter ska arbetet med cykelvägen till Margretetorp påbörjas, vilket kan dröja så länge som till 2015.
– Det beror lite på våra medel från Region Skåne, säger Janet van der Meulen.
För den tredje cykelvägen, den som ska sträcka sig till viadukten över väg 105, finns i nuläget ingen tidsplan. I förstudien föreslås att man avvaktar en pågatågsstation och en eventuell förlängning av cykelvägen vidare mot kusten.
Det finns ett sätt för kommunen att sätta fart på byggena även om Trafikverket saknar pengar i nuläget. Möjligheten stavas förskottering.
Normalt sett står kommuner för hälften av kostnaderna när Trafikverket bygger cykelvägar. Genom att låna ut pengar till Trafikverket kan kommunen få projekt genomförda tidigare än Trafikverkets budget tillåter.
Båstads kommun har flaggat för att förskottera pengar, men diskussionen om hur mycket och för vilka projekt återstår.
Gå till toppen