Helsingborg

Victoria till Ramlösa Brunnspark

Nästa torsdag den 26 augusti kommer kronprinsessan Victoria till Ramlösa Brunnspark. Tillsammans med kronprins Haakon från Norge ska hon inviga ett minnesmärke över flyktingmottagningen i Ramlösa under andra världskriget.

Kronprinsessan Victoria och kronprins Haakon från Norge kommer till Ramlösa Brunnspark den 26 augusti.Bild: Arkivfoto: Scanpix
Invigningen är kronprinsessan Victorias första uppdrag på egen hand efter att hon kommit hem från smekmånaderna med prins Daniel.
–  Kronprinsessan tycker att det är viktigt att uppmärksamma den historiska insats som Folke Bernadotte och andra gjorde med Vita bussarna-aktionen, säger hovets informationssekreterare Ulrika Näsholm.
Dagen inleds med lunch i ett tält i Brunnsparken.
– Det är Helsingborgs stad som är värd för den, säger Rolf Tufvesson i Region Skånes kulturnämnd.
Invigningen är huvudpunkten i Region Skånes pågående projekt "Skåne i humanitetens tjänst". Ramlösa Brunnspark uppmärksammas eftersom det varit mottagningsplats för stora mängder flyktingar vid olika tillfällen, till exempel danskar av judisk härkomst 1943 och ungerska flyktingar 1956.
Inbjudna är också Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg, förre ordföranden i FN:s generalförsamling ambassadör Jan Eliasson och förre danske ministern Arne Melchior, som själv flydde över Öresund 1943.
– Efter lunchen kommer ceremonin vid monumentet, där jag och de tre håller tal. Sedan avtäcker kronprinsessan och kronprins Haakon monumentet tillsammans med konstnärsparet Kraitz.
Det är Ulla och Gustav Kraitz som utformat minnesmärket och de har arbetat med tanke på de Vita bussarnas ankomst till Ramlösa 1945. Allmänheten är välkommen till ceremonin, som pågår från 13.45 till 15.30.
Håller alla fyra i avtäckelsen?
– Det är för tidigt att säga, men i princip är det väl så det går till.
Därefter åker sällskapet vidare till Malmö och Humanitetens hus, där arrangemanget fortsätter, dock utan publik.
Har du träffat Victoria tidigare?
– Ja, när hon invigde Dunkers kulturhus. Då pratade vi bland annat om det som är temat för hela det här projektet, nämligen integrationsfrågor och flyktingmottagning.
Det dröjer inte länge förrän kronprinsessan är tillbaka i Helsingborg igen. Den 20 oktober kommer hon tillsammans med Daniel och resten av kungafamiljen, utom Madeleine. Då högtidlighålls 200-årsminnet av tronföljaren Jean Baptiste Bernadotte som landsteg på det som i dag heter Helsingörskajen samma dag år 1810.
Gå till toppen