Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Torekov ur en annan kameravinkel

Emma Söderman Pettersson vill visa en annan bild av Torekov än den gängse. Ingen lotsstuga, ingen morgonbrygga, inget Sankta Thora. I stället är det kalvning, lantbruksmaskiner, ett frosttäckt fotbollsmål, begravning och badkar. Det är hennes bild av Torekov, där hon är född och uppvuxen.

Emma Söderman Pettersson visar personliga Torekovsbilder på Frennegalleriet.Bild: Håkan Lindgren HD/NST
– Jag jobbar alltid dokumentärt. Det är samma sak den här gången, men med ett Torekov-tema.
I Frennegalleriet i samma hus som turistbyrån i Torekov ställer hon ut ett fåtal målningar och fler fotografier. Hon har letat igenom sina samlingar och valt ut bilder som tagits från att hon fick sin första kamera, till i vintras.
– Först tog jag de jag tyckte var bra. Sedan försökte jag få en helhet som passade ihop. Jag ville ha spridning, visa lite olika delar av mitt liv och av byn.
Det är hennes morfar som hjälper kalven ut i världen, och hennes syster som sträcker sig mot en hund på en annan bild.
– Jag har försökt göra ett ärligt och kärleksfullt porträtt av Torekov och av mig själv. Bilderna ska inte bara vara fina.
Emma Söderman Pettersson funderar på att gå vidare på Torekov-temat och göra vykort. Det blir i så fall även då utan de klassiska motiven.
– Det finns mycket mer än de vanliga turistmotiven, det är mycket mer än det som är livet.
Utställningen i Frennegalleriet är öppen från lördag den 21 till fredag den 27 augusti, klockan 10–17.
Gå till toppen