Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Ramadan blir svensk tradition

Osäker på vad ramadan är? Svaret finns på Sundstorget i dag och på torsdag. Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd är på plats under parollen "Ramadan – en ny svensk tradition".

Arabiska toner strömmar lite försynt ur en bergsprängare under ett partytält på Sundstorget.
Kastvindarna från Sundet river och sliter oroväckande i tygtaket på vilket en skylt förkunnar "Ramadan – en ny svensk tradition".
Sedan en vecka tillbaka har det muslimska studieförbundet Ibn Rushd besökt Skånes storstäder med sin informationskampanj om fastemånaden ramadan innan turen nu kommit till Helsingborg.
Innan turnén drog igång var helsingborgaren Othman Al Tawalbeh, imam och distriktsansvarig för Ibn Rushd i södra Sverige, orolig för det allt hårdare klimatet i samhället skulle ge sig tillkänna och att rasister skulle försöka att provocera, men så blev det inte.
– Det har gått mycket bra. Vi har inte haft några negativa reaktioner att tala om, berättar han.
Ramadan är stort i Sverige. Det är verkligen en festhögtid, inte minst ur handels perspektiv. Närmare en halv miljon svenskar berörs men det är få som verkligen vet vad ramadan står för.
– Folk är väldigt trevliga och nyfikna och de ställer många frågor i stil med: "varför fastar ni", säger Rabi Ali, en av ett tiotal ungdomar som engagerats som "ramadan-informatörer".
Othman Al Tawalbeh anser att politikerna måste satsa mer på integration.
_ Vi är väldigt nöjda med kampanjen hittills. Det är första gången vi gör det här i Sverige och det behövs om man ska kunna bygga broar mellan folk. Vi måste mötas och tala med varandra och inte om varandra, säger han.
Ramadan avslutas den nionde eller tionde september, exakt när beror på var på jorden man befinner sig.
Gå till toppen