Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kommunikatören känner kärlek till Kullabygden

I ett tobleroneformat hus nära havet är Olof Engvall lugn. Hans rastlöshet har drivit honom framåt i karriären, men nu är det familjen som kommer i första hand.

För tio år sedan syntes han i SVT som nyhetsankare. Fortfarande kommer folk fram till honom på stan och frågar hur det är på Sydnytt. Han berättar, måttligt förtjust, att han också blir förväxlad med Martin Timell.
– Det är svårt att förstå vilken otrolig genomslagskraft tv har, säger Olof Engvall.
Under tjugo år som journalist och kommunikatör har han jobbat med alla olika medier. Men det är tv som engagerar honom mest.
– Tv är som en föreställning, det är en enorm adrenalinkick att vara i direktsändning. På SVT 24 var jag alltid utrustad med mick och beredd att sända.
När Öresundsbron invigdes sände han direkt under hela natten, så även vid millenniumskiftet. Någonstans därefter lämnade han SVT för att syssla med kommersiell kommunikation.
– Jag var trött på att sitta på läktaren och ville ut på plan. Som journalist är uppgiften att bevaka, skildra och rapportera. Visst handlar det även om att påverka, men det är inte som att jobba för ett företag: då är du med och påverkar hela tiden.
För åtta år sedan flyttade Olof Engvall med sin hustru Jessica till Viken. Och här har de rotat sig och blivit en del av bygden. Olof Engvall har hållit ortens valborgsmässotal och nu senast var han konferencier på Vikenfesten.
– Det är en välsignelse att leva här. Vi har kämpat för att kunna bo kvar och samtidigt ha spännande jobb.
Paret fastnade för villan som är lite speciell, med snedtak även på bottenvåningen. Den har inget separat tak utan väggarna går ihop längst upp så att formen liknar en förpackning toblerone. Men huset är inte guldfärgat som chokladens omslag, utan grått.
Visserligen syns inte havet från altanen, men brisen avslöjar att det inte är långt bort.
– Jag älskar att åka ut med båten. Särskilt när havet är kav lugnt, utan motor ligger jag och flyter i sundet och då kommer tumlarna. Det är fantastiskt.
Tiden utanför jobbet har blivit viktigare berättar Olof Engvall. Särskilt sedan han och hustrun har adopterat två barn från Korea.
– Tidigare var det bara jobb. Nu tycker jag att om det finns någon poäng med livet, då är det barnen.

olof engvall

Ålder: 42 år
Yrke: Kommunikationschef på Resurs Bank i Helsingborg
Familj: Hustru och två barn, sju och nio år
Läser: Mest tidningar, men har precis avslutat Eva Frankells ”Väninnan”, om Anna Lind. ”Det var en spännande skildring inifrån Rosenbad.”
Bor: Villa i Viken
Kan också tänka sig att bo: i Grekland eller USA
Äter gärna: Bulgogi: koreansk barbecue och nationalrätt i Korea
Motto: Var god mot andra så träffar godhet dig
Underskattat ord: Snäll
Avkoppling: Båtutflykter och tennisspel
Gå till toppen