Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Dödsfall: Arnulf Merker

Arnulf Merker, professor, Malmö, har avlidit i en ålder av 65 år.
Arnulf Merker föddes i dåvarande Tjeckoslovakien i andra världskrigets slutskede. Pappan var sudettysk och mamman svenska. Familjen flydde till Sverige. 1950 flyttade familjen till Helsingborg, där pappan, som var agronom, fick jobb hos en stor fröhandel.
Arnulf Merker var liksom pappan intresserad av växter. Han disputerade i genetik i Lund på 1970-talet och fick tjänst som försöksledare vid utsädesföreningen i Svalöv. 1990 blev Arnulf Merker professor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala, och 1997 knöts han till SLU:s enhet vid Alnarp och flyttade ner till Skåne.
Arnulf Merker var också en av de mest aktiva i studentvänstern i Lund på 1960-talet. Han var engagerad i FNL-grupperna och mot USA:s krig i Vietnam. På 1980-talet satt han under några år i Höganäs kommunfullmäktige som representant för Vänsterpartiet.
Som professor i växtförädling har Arnulf Merker på senare år utmanat radikala krafter som Greenpeace och ekologiska odlare, som velat stoppa utvecklingen av genmodifierade grödor. Arnulf Merker har hävdat att gentekniken tvärtom kan göra jordbruket miljövänligare och att motståndet beror på okunskap.
Hans närmaste är hustrun Ann-Charlotte Alverfors, sönerna Emil och Pål samt bonusdottern Rebecca med familjer.
Gå till toppen