Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hemlig gäst var älskad artist

Det var fullsatt i salen inför uppträdandet som skulle avsluta Föreningsgatans äldreboendes tioårsfirande. Men vem som skulle uppträda visste de boende inte.

En välbekant person står och kurar i korridoren. Personalen på Föreningsgatans äldreboende tisslar och tasslar. Enhetschefen Marie Branting kikar in.
– Kan du gömma dig en liten stund till?
Ytterligare några av de boende ska komma på plats i publiken. En överraskning väntar, den som ska bli finalen på dagens storslagna firande.
Föreningsgatans äldreboende fyller tio år. Ballonger hänger längs väggarna och på borden står det som är kvar av personalens hemmagjorda sylt och saft. De boende har bara fått veta att en hemlig artist ska uppträda och det är fullt i stolsraderna.
– Kanske är det Cabaré Mix, funderar Maja Svensson vars man Knut bor på äldreboendet.
Men det är det inte.
– I början av året gick personalen runt och frågade vem de skulle vilja ha att uppträda. Då var det många som sa Siw Malmkvist, men att hon har ni väl inte råd med, säger enhetschefen.
Men är det tioårsjubileum så är det. Personalen på äldreboendet har planerat och förberett i smyg. Den välbekanta personen i korridoren är ingen mindre än Landskronas stolthet Siw Malmkvist.
Nyinflugen från huvudstaden sistaminutenplanerar hon viskande med pianisten Bertil Edpalm. De har inte haft tid att reptera. Men de har spelat ihop många gånger förr.
– Det är alltid roligt att vara en överraskning. Fast man vet ju inte hur publiken kommer att reagera. Kanske tänker de, åh nä är det hon, säger Siw Malmkvist.
Men det är knappast någon risk. "Siwan" är älskad och när Marie Branting presenterar henne för den väntande salen hörs ett förtjust sus och applåder.
Först på repertoaren står "Augustin".
– Nu kanske ni undrar varför jag sjunger den gamla låten. Men för 50 år sedan vann jag Melodifestivalen med just den. På den tiden var ni bara små pågar och töser. Och det var jag med.
Siw Malmkvist skämtar om ålder och skönhet och om sin uppväxt i Landskrona och hon och Bertil Edpalm presenterar en kavalkad av gamla klassiker; "Slit och släng", "Mamma är lik sin mamma", "Flickor bak i bilen" med allsångsrefräng och så klart paradsången från landskapet "Ingenting går upp mot gamla Skåne".
Extranumret avslutas med en hiphopversion av Pippi Långstrump, till allmänt jubel.
Den hemliga gästen verkar ha gått hem.
– Det var mycket trevligt. Många välbekanta låtar, jag har ju hört henne många gånger förr. Det har varit trevligt hela dagen. Jag trodde inte jag skulle orka vara med, men det gjorde jag. Så länge man lever ska man leva, säger Ollie Pettersson nöjt.
Gå till toppen