Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Ny bok om äldsta kyrkan

50 år efter utgrävningarna av S:t Clemens kyrka från 1000-talet, stans äldsta, publiceras resultaten i en bok. Kanske kan nytt ljus snart också kastas över vikingaborgen som kan ha legat i närheten.

Kyrkans grund har markerats på S:t Clemens gata men Margareta Weidhagen-Hallerdt beklagar att det inte skett på ett helt korrekt sätt. "Det västra partiet är fel. Jag blev ganska chockerad när jag fick se det i mitten av 1960-talet efter att jag flyttat från stan och jag tycker att det till sist borde rättas till."Bild: Sonny Thoresen HD/NST
Medeltidsarkeologen Margareta Weidhagen-Hallerdt har sysslat med mycket genom åren, bland annat har hon varit chef för Medeltidsmuseet i Stockholm. Men hon har aldrig kunnat släppa Helsingborgs äldsta kyrka, S:t Clemens, som revs efter reformationen 1536.
Som anställd på Helsingborgs museum ledde hon 1958-62 de dittills största arkeologiska undersökningarna i stan vid S:t Clemens gata där kyrkan och kyrkogården låg. Många nya rön gjordes som 1972 resulterade i en otryckt licavhandling. Men först nu kan materialet i bearbetat skick presenteras i bokform.
"S:t Clemens kyrka i Helsingborg: Medeltida monument och människor" utges av Dunkers kulturhus. Redaktör för den rikt illustrerade boken är Peter Carelli, numera chef för Norrköpings stadsmuseum och tidigare avdelningschef på Dunkers.
– Det här har varit som ett dåligt samvete. Det är viktigt att forskningen kommer fram och mitt mål har hela tiden varit att publicera resultaten som rör en betydelsefull del av Helsingborgs tidiga historia. Därför blev jag mycket glad när Peter Carelli för några år sen tog upp saken. Det var han som fick i gång mig, säger Margareta Weidhagen-Hallerdt.
Hon pekar på att den tidigare museichefen Torsten Mårtensson daterat kyrkan till slutet av 1100-talet medan hon genom utgrävningarna kunde visa att den fanns redan i mitten av 1000-talet. Därmed var den en av de äldsta stenkyrkorna i Skåne och indikationer finns också på att den föregicks av en träkyrka.
S:t Clemens förevigades för övrigt i fjor på initiativ av Gillet Gamla Helsingborg med en relief vid hörnet S:t Clemens gata-Hallbecksgatan. På en liten skylt intill står nu också bland andra Margareta Weidhagen-Hallerdts namn.
Helsingborg hade ännu en kyrka på 1000-talet, S:t Petri, men den anses ha varit lite yngre. Även den fanns på landborgen där den lilla staden då låg.
Kärnans föregångare byggdes däremot först på 1100-talet. Men redan under Harald Blåtands tid som vikingakung på 900-talet kan en ringborg ha utformats i nuvarande Öresundsparken. Som HD berättade i julas anser Margareta Weidhagen-Hallerdt att mycket tyder på det, bland annat arkeologiska fynd.
Hon hoppas att nya utgrävningar ska ge fler bevis. Georadar har också förts fram som en tänkbar metod. Ännu finns inga beslut om fortsatta undersökningar men Bengt Lindskog, opolitisk ordförande i historikkommittén, har förhoppningar om ett samarbete med Lunds universitet och att arkeologistudenter nästa år kan göra seminariegrävningar i området.
Gå till toppen