Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Från målvakt till vd

Efter att ha vaktat hockeymål i 15 år bytte Thomas Östlund bana. Sedan några år tillbaka driver han Svenskt Butikskött AB. Och häromveckan blev hans företag utnämnt till Årets uppstickare.

– Det känns roligt. Vi jobbar mycket med kravmärkt och närproducerat kött och priset är ett tecken på att vi ligger rätt i tiden, säger Thomas som mottog priset av jordbruksminister Eskil Erlandsson på skördefesten på Öland i slutet av augusti.
Thomas växte upp utanför Stockholm. Familjen drev köttföretaget Lammgrossisten där han redan i unga år fick hoppa in och jobba. Annars var hockey det stora intresset, framför allt att stå i mål. Förebilden var Leif "Honken" Holmqvist och redan som 11-åring blev han förflyttad till AIK. Efter åtta år på elitnivå bytte han klubb igen till Djurgården.
– Jag var kanske inte en supertalang men tränade mycket och var väldigt fokuserad, berättar han.
Den tuffa träningen gav utdelning. Trots hård konkurrens blev Thomas uttagen till landslaget. Efter VM 1995 blev han erbjuden proffskontrakt i Schweiz.
I fem år stannade han och familjen. Men till slut fick hustrun Cecilia nog och ville flytta hem, berättar Thomas
– Till exempel stängde förskolorna efter bara två timmar eftersom kvinnorna då skulle hem och laga lunch till sina män. Ytterst få kvinnor hade ett eget arbete.
– Jag hade halvt om halvt lovat Cecilia att få starta en blomsteraffär. Så när vi flyttade hem gjorde jag slag i saken och köpte en liten butik. Den har hon fortfarande kvar. Det är kul att hon kunde förverkliga sin dröm, tillägger han.
Även för egen del började han känna att idrottskarriären gick mot sitt slut. När han fick ett anbud om att överta familjeföretaget nappade han. Och att gå från att vakta en hockeybur till att leda ett företag i köttbranschen är inte så stort som man kan tro, menar Thomas.
– Som målvakt handlar det om att styra dem som är framför en, säger han och flikar in att även om en målvakt inte får vara lagkapten hade han en informell roll som ledare.
Även på andra plan har idrotten varit en bra skola, berättar Thomas. Som exempel tar han misstag som han har kunnat göra inför 10 000-15 000 åskådare och som alla andra kan läsa om i tidningen dagen efter.
– För att klara det krävs mental styrka och en förmåga att alltid se framåt, säger Thomas och drar en parallell med priset som han just fått:
– Något man blir varse när man idrottar är att framgång är en färskvara och att alltid vara ödmjuk inför uppgiften. Man kan aldrig leva på gamla meriter, så är det. /TT Spektra
Aktuell: Fyller 45 år 9 september.
Bor: Svinninge-Nantes utanför Stockholm.
Familj: Hustrun Cecilia och barnen Viktor, 16, och Samuel, 10 år.
Aktuell: Utnämnd till Årets uppstickare i Livsmedelsbranschen.
Karriär i korthet: Började som åttaåring i Trångsunds IF. Bytte därefter till AIK och sedan Djurgårdens IF. Har gjort 52 A-landskamper och två VM-turneringar - 1995 då Sverige tog silver och 1996. Proffs i Schweiz 1996-2001. Återvände sedan till Djurgården där han avslutade karriären. Målvaktsinstruktör några år i början av 2000-talet. VD för Svenskt Butikskött AB sedan 2004. Delägare i Gotlands Slagteri AB sedan i somras.
Om att fylla 45: "Efter att jag fyllde 40 börjar jag känna i kroppen att det inte går framåt. När man blir äldre får man lite andra värderingar. Till exempel blir familjen viktigare och viktigare. Den tiden man får över vill man göra något bra av."
Så firar jag födelsedagen: "Kanske med min 16-åriga son. Vi hann inte fira honom när han fyllde så vi får kanske köra något gemensamt."
Hockeyspelande söner: "Både Viktor och Samuel spelar i AIK. Den äldste är målvakt, den yngste är back."
Tränar: "Jag springer och kör styrketräning. I början efter att jag slutat med hockeyn mådde jag fysiskt dåligt eftersom jag var van att träna hårt varje dag. Sen kommer man in i det andra livet."
Om kött som miljöbov: "Det handlar om att begränsa så mycket man kan. Folk kommer aldrig att sluta äta kött och jag vill ju att man ska äta mer. Vi vill öka den svenska självförsörjningsgraden och då måste vi se till att ta fram den kvalitet som efterfrågas."
Om målvaktsrollen: "Det är ju en ganska utsatt position, men det har stärkt mig mentalt. Den biten har jag haft stor nytta av."
Gå till toppen