Ängelholm

Till kontinenternas födelse

För 250 miljoner år sedan fanns Pangea, den stora landmassa som sedan delades upp till de världsdelar vi känner i dag. Pangea är också namnet på Umeåkonstnären Lars A Perssons utställning på Galleri Moment, där vi får en vision om hur kontinenterna en gång kom till.

Efter många år som akvarellmålare kände han att han ville prova något nytt och få en annan kraft i bilderna. Det innebär dock inte att han har lämnat akvarellen.
— Jag började experimentera med en blandning av akvarellfärg och torrt färgpigment, och fick ett kraftfullare uttryck, men ändå med akvarellens elegans, säger han.
Det vi nu kan se i Ängelholm är en uppvisning i fysiskt måleri i starka färger med vattenmassor, mäktiga bergsformationer och vulkanutbrott, där färgpigmenten ger en nästan fotografisk effekt. Naturkrafterna släpps fram i full frihet i Pangea-sviten.
Lars A Persson har sedan mitten av 1980-talet ställt ut flitigt både i Sverige, Norge och Finland. Senast vi kunde se honom på våra breddgrader var 2005, då på Galleri Pictor i Munka Ljungby.
Utställningen på Galleri Moment har vernissage i dag lördag klockan 11 och pågår till den 2 oktober.
Gå till toppen