Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Naturreservat invigs i Örkelljunga

På fredag invigs Pinnåområdet som naturreservat. Den gröna oasen mitt i samhället har öppnats upp. Meningarna går i sär om resultatet.

Naturreservatet sträcker sig från Hjälmsjön längs Pinnån och ner mot Örkelljunga tätort. Stigar har anlagts och delar den gröna oasen har öppnats upp för funktionshindrade med breda spångar över vattensjuka delar.
Meningarna om förvandlingen går isär. En del tycker att det är bra gjort. Andra menar att det varit för stora ingrepp. Till den senare kategorin hör Janne Johansson och Leif Sigbo.
Båda har anlitats i processen för deras kunnande i botaniska frågor, men är kritiska till de inte fick något inflytande i slutfasen.
Leif Sigbo, som åter engagerat sig politiskt i det nya lokala miljöpartiet (Listan för Miljö och Omtanke) i kommunen, anser att planen som Pinnågruppen utarbetat behövde förnyas inför reservatsbildningen.
– Vi fick på sittande möte av kommunen veta att det redan var gjort, beställt av dyra pengar för att för att få regionalt stöd för att underlätta för funktionshindrade, säger han.
Det alternativa förslag som föreningen Örkelljungabygdens natur tog fram skulle enligt dem ge en större naturupplevelse och mindre intrång i miljön till en lägre kostnad.
– Men eftersom allt skulle invigas till Leva-mässan för ett år sedan fanns det ingen tid. Men det blev ingen invigning. Sedan dess har stigar märkts upp på ett sätt som kan betraktas som klotter eller vandalism, säger han.
Kommunalrådet Carina Zachau (M) medger att det var bråttom, men att man inte fick området färdigt i tid och beslöt att skjuta på invigningen.
– Men det innebär också att det varit god tid att diskutera och komma med synpunkter sen dess. Jag har inte hört någon propå sen Leva och fram till nu, säger kommunalrådet.
Leif Sigbo uppger att man tröttnat efter att beslut tagits över deras huvud och tappat sugen på att engagera sig mera.
Han kan ändå inte låta bli att utrycka besvikelse över den bro som byggts över Pinnån och som han anser inte behövs. Ett exempel på misstag anser han utformningen av bänkar vara.
– Området har helt mist sin karaktär av orörd natur som reservatet var tänkt att skydda. Det är viktigt att det som görs i samklang med naturen i minsta möjliga mån påverkar flora och fauna, säger han.
Samtidigt säger han att de som gjort jobbet inte ska ta åt sig utan att kritiken faller på beslutsgång och arbetsledning.
Carina Zachau (M) hävdar att det varit en politisk enighet bakom att tillgänglighetsanpassa området för rullstolar, rollatorer och barnvagnar.
– Det är en liten del av området, ynka 500 meter, som berörs. Det innebär att personer som är gamla eller har någon form av handikapp kan ta sig ut i naturen och se det vackra område som det är. Vi har velat göra det tillgängligt för hela kommunen och jag vet många som tycker det blivit fint, säger Carina Zachau.

Pinnåreservatet

Invigs fredagen den 17 september klockan 15 vid Landisbanan. Örkelljunga kommun inbjuder till korvgrillning och tipsrunda längs Pinnån. Invigare är kommunfullmäktiges ordförande Gun Kempe (M).
Gå till toppen