Landskrona

Lugnt vid SD-möte på torget

Med kort varsel arrangerade Sverigedemokraterna ett extra torgmöte i Landskrona. Polisen mobiliserade men den här gången fick Jimmie Åkesson prata ostört.

Sd-ledaren Jimmie Åkesson avslutade sin valturné i Landskrona. Det var också här han inledde den i våras.Bild: Roland Bengtsson HD/NST
Polisen hade förberett sig för bråk. Liksom förra gången Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besökte Landskrona omringades Rådhustorget på fredagsförmiddagen av polisbussar. Med kort varsel hade Sverigedemokraterna ordnat tillstånd för ett extra torgmöte och poliserna skärmade i förebyggande syfte av det tilldelade hörnet med kravallstaket.
Men det hade inte behövs. Till skillnad från Sverigedemokraternas torgmöten i Stockholm och Uppsala nyligen blev gårdagens möte i Landskrona en lugn tillställning. Den enda organiserade formen av motdemonstration som syntes var en liten grupp lokala SSU:s are med banderollen "Klasskampen har ingen hudfärg". Några enstaka burop hördes också.
Jimmie Åkessons besök var ett slags svar på moderata finansminister Anders Borgs och utrikesminister Carl Bildts besök tidigare i veckan då de bland annat uppmanade folk att inte rösta på Sverigedemokraterna och varnade för följderna av partiet som vågmästare i riksdagen.
– Det här blev lite spontant. Herrarna Borg och Bildt har anklagat vårt parti för att var ansvarslöst. Nu avlutar vi vår valturné här. Jag ska också prata ansvar, sa Jimmie Åkesson.
Sedan ägnade han en knapp halvtimme åt att berätta hur SD tänker utnyttja den vågmästarställning man är rätt säker på att få. Det handlade främst om äldreomsorg kontra invandring.
Jimmie Åkesson fick applåder av de egna anhängarna. Men de var inte många och av de sammanlagt några hundra som utgjorde publiken på Rådhustorget var en stor del poliser, journalister och politiker från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Moderaterna som hade sina husvagnar parkerade i varsin del av torget.
Socialdemokraterna passade på att dela ut rosor och Vänsterpartiets Cecilia Mattsson greppade då och då mikrofonen i ett försök att överrösta Åkesson.
Hos torghandlaren fortsatte kommersen som vanligt.
Det var först efter mötet när ett antal ungdomar från bland annat Dammhagskolan som anslutit sig till publiken under mötets gång skulle lämna torget igen som det blev stökigt.
Gå till toppen