Höganäs

Många njöt av blåsig kulturnatt

Trots blåst och höstkyla begav sig Höganäsborna ut på gatorna för att avnjuta kulturnattens utbud. Det fanns något för alla smaker.

Klättermästare i Tivolihuset, ståuppare på biblioteket och musik från i ett hål i väggen. Som vanligt utgörs Kulturnatten i Höganäs en välmatad påse gott och blandat.
– Jag tycker att det är ett jättetrevligt arrangemang, för det får ut folk på gatorna, säger Höganäsbon Jan Nilsson och får medhåll av Carina Nilsson.
– Vi brukar promenera på kvällarna och det är alltid helt tomt ute på gatorna annars.
Trots ilande blåst och höstkyla har Höganäsborna begett sig ut för att spisa kultur. Hålet i väggen, som i själva verket är en liten tältscen inklämd mellan bokhandeln och hudterapeuten på Köpmansgatan, har en stadig publik.
– Jag vet inte vilka de är, men de låter bra, lite irländskt, konstaterar Carina Nilsson om bandet Bengtsson & Urde.
En bit därifrån, utanför biblioteket, förbereder Amanda Eriksson och Victoria Armbäck, två fjärdedelar av bandet TBB, kvällens spelning, deras första någonsin utomhus.
– Det är lite kallt men man värms nog upp när man börjar spela, säger Amanda.
Covers på favoriter som Kent och Håkan Hellström står på repertoaren. TBB har spelat ihop i fyra år.
Stråklastarljus lyser upp den sena kvällen och inifrån öppna butiker och krogar flödar ljus och sorl. På en ett släp sitter Josef Sikovski från Polen, rejält påbyltad, och spelar musik från filmen Gudfaderna på piano.
På en bänk sitter kompisarna Emelie Persson, Sofie Engelbrekt och Andrea Ekholm och väntar på att det ska bli dags för Calle Kristiansson att äntra scenen på Sundstorget.
Det är inte deras första kulturnatt.
– Vi har varit här många år, säger Andrea Ekholm
– Det är bra, det brukar vara bra större band, säger Sofie Engelbrekt.
– Och så är det kul att träffa kompisar. Det är roligt att det är mycket folk härifrån som är ute och som uppträder.
Gå till toppen