Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljöpartiet tog röster från alla

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna är de enda partier som vinner mandat i fullmäktige. De regerande partierna har tappat röster, men Moderaterna behåller sina 13 mandat.

Anette Åkesson (M) har anledning att vara nöjd. Hennes parti behåller sina 13 platser i fullmäktige, även om moderatväljarna är färre.Bild: HD/NST
Nystartade Miljöpartiet är den stora vinnaren i kommunvalet. De bildades i februari, och på sex månader har de skramlat ihop så många sympatisörer att de får tre mandat i fullmäktige, mot tidigare noll.
Även Sverigedemokraterna går starkt framåt, och dubblerar sina mandat till två.
Förlorarna? I princip alla andra, utom Centerpartiet. Centerns knappa framgång räcker dock inte till ytterligare ett mandat.
Under valkvällen följde miljöpartisterna resultatet på G Swensons krog i Torekov.
– Vi är jättenöjda. Vi har inte haft pengar till att göra massutskick och inte kunnat vara runt på Bjäre så mycket. Kanske finns det folk som missat att vi finns, och ändå går det så bra för oss, säger Jonas Holgersson, ett av Miljöpartiets två språkrör.
De styrande partierna backar något i antalet väljare. Moderaterna behåller trots det sina 13 mandat, medan Folkpartiet tappar ett och slutar på tre.
– Jag har varit med i två valrörelser tidigare och jag tycker att vi har jobbat hårdare än vanligt i år, sa Anette Åkesson (M), under valvakan på restaurang Eneman i Företagsbyn.
– Vi har en del gamla partikamrater som har gått över till Miljöpartiet, säger Tomas Andersson (FP), som i lokalen intill gissade att det är dessa som har tagit några av Folkpartiets väljare.
Det som står klart är att det inte är givet vilka som kommer slå sig samman för att bilda majoritet i kommunen.
– I tidigare val har Moderaterna alltid varit med i olika konstellationer. Så behöver det inte vara i år. De flesta som är intresserade av politik i Båstad har nog suttit och grunnat på vilken konstellation det kan bli nu, sa Allan Sunnergren (MP).
Christian Nilsson (C) flaggade inför valet att han är beredd att söka samarbete för att ta över posten som kommunalråd. Hur det blir med den saken återstår nu att se, då han inte har fått några nya mandat.
– Jag hade räknat med två till, säger Christian Nilsson.
Anette Åkesson (M) säger att läget inte är direkt glasklart, vem som kan samarbeta med vem och bilda regering i kommunen.
– Jag ska sätta mig i kväll och titta i min dator i lugn och ro, sedan får vi börja analysera hur vi ska lägga upp det här. Moderaterna och Folkpartiet backar litegrann, det kan hända att vi har straffats i den minoritetsställning som vi har haft, det kan hända att det har skadat oss, säger hon.
Sveriges pensionärers intresseparti tappar också ett mandat, och åker ur fullmäktige helt.
Gå till toppen