Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hans naturtrogna målningar pryder almanacka

Familjen är viktigast för Magnus Larsson i Glumslöv. Men att få måla vackra tavlor, helst med naturmotiv, kommer på god andraplats.

Exakt var hans talanger kommer från, vet inte Magnus Larsson, konstnär i Glumslöv. Men ritat och målat, det har han alltid gjort. Bland annat tecknade han som liten en del serier, vilket gav honom tydliga bevis för att han visste vad han gjorde. För så fort tillfälle gavs skickades alster till tävlingar, med vinst som resultat flera gånger.
Och när gymnasiet var avklarat hemma i Jönköping, där 40-åringen är född och uppvuxen, bar det av till folkhögskola i Tidaholm. Med konstinriktning.
– Det kändes helt rätt att välja det, säger han.
Helt rätt på flera sätt, antagligen. Det var på Helidens folkhögskola som han träffade Ann-Charlotte, som han numera delar efternamn och har två söner med.
Sedan bar det till Malmö och en utbildning på RMI Berghs reklamskola, vilket så småningom förde honom vidare till ett jobb på reklambyrå. Det räckte med ett år där för att han skulle bestämma sig: Tillsammans med en kompis startade han en reklambyrå, som såldes 2006 efter tolv år.
– Jag hade målat parallellt med reklamjobben hela tiden, men när vi sålde firman så var det egentligen bara målning som gällde. Men jag fick ett erbjudande om att frilansa inom grafisk formgivning.
Så en enskild firma startades för ändamålet. Ett par dagar i veckan ägnas åt den och resten av tiden får han gå loss med sina penslar och sin oljefärg på dukarna. Han trivs bra med uppdelningen av jobben, det passar honom att vara rätt så strukturerad.
– Jag jobbar med den grafiska formgivningen både hemma och just nu också i Lund. Det är bra, för man längtar hem till att få måla, men det är samtidigt skönt att få vara ute bland folk.
Den som möjligtvis tror att det automatiskt hör konstnärslivet till att måla på nätterna och sova på dagarna, får tänka om när det gäller Magnus Larsson.
– Ja, jag slår nog hål på den myten! Jag jobbar 8-17 och det funkar jättebra. Det är inte alltid nödvändigt med inspiration och ibland känns det motigt att börja på en ny duk. Fast den känslan brukar rinna av mig rätt så kvickt.
Hans konst är föreställande. Ibland stora ytor med böljande landskap. Ibland närgånget och detaljerat in till minsta lilla daggdroppe. Framför allt naturen fascinerar, gärna avbildad i dimhöljd morgonskrud. Ett ständigt återkommande inslag i många av hans konstverk är en väg, företrädesvis grusväg, som tycks försvinna i fjärran, eller döljas av skog.
– Jag gillar det, det är en härlig känsla, det där att man inte riktigt vet vad som ligger och väntar längre bort, bortom vägkröken.
De vackra naturmotiven har även förevigats i almanacksform. För ett par år sedan var det färgfirman Colorama som lät Magnus Larsson illustrera de tolv månaderna. I år är det Hemmets Journals prenumeranter som månad för månad kan bläddra sig fram genom årstiderna, så som de beskrivs i bild av Glumslövsmålaren.
Han gillar tanken på att hans målningar pryder väggarna i tusentals hem.
– Det är ju jätteroligt! Och att de väljer just mig!
Magnus Larsson är ödmjuk och lite tystlåten. Vilket till viss del är egenskaper som krockar med egenföretagarens stora utmaning, nämligen den att marknadsföra sig själv.
– Jo, jag brottas med det där hela tiden, för jag är en rätt så anonym person. Det är tufft. Annars är det kul med utställningar, för jag gillar när folk kommer och tittar och tycker om att höra vad de tycker, även om det skulle vara något negativt. Fast jag har fått rätt så mycket bra kritik, det har jag.
Hans läkare har vid något tillfälle sagt till honom på skarpen att lägga penslarna på hyllan under en tid, eftersom det är enda sättet att bli kvitt värken i armbågen. Det är lättare sagt än gjort, för att måla är ju så väldigt roligt. Men det finns stunder när han gör annat, förstås. Då är han helst med sin familj, gärna på resande fot. Att sporta med barnen, att springa en runda eller styrketräna för sig själv, gillar han också.
Läsa böcker är också en sysselsättning han tycker om att ägna sig åt. Någon favoritförfattare har han inte. Inte heller någon favoritkonstnär.
– Fast jag älskar att vara ute på olika gallerier och titta på konst!
Gå till toppen