Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mölle blev basen för konstvävaren

I drygt 30 år har det färgats garner och skapats konstvävnader i Mölle. Här har Gunilla Petersson hittat både sin bostad och ateljé.

Just nu är det ganska tomt på konstverk i Gunilla Petersson ateljé i villakällaren. Så blir det när en större utställning pågår. Den här gången hänger hennes bildvävar i Ronneby och nu börjar det bli dags att ta upp teckningsboken och skissa fram vad som ska växa fram i gobelängvävstolen härnäst.
När Gunilla Petersson drog upp bopålarna i Kungsbacka och flyttade till Mölle med man och barn hade de ingen anknytning alls till Kullabygden. Det var jobb som avgjorde saken och det fanns i Höganäs.
– Min man är keramiker och hade fått jobb på Höganäs keramik och det kändes skönt med en fast inkomst.
Det var år 1977 och efter att ha tittat sig runt i området föll de handlöst för ett hörnhus i Mölle.
– Det hade stått tomt i ett halvår och hade en överväxt till salu-skylt i trädgården. Mäklaren hade inte tid att visa det men vi fick låna en nyckel och själv gå in och titta. Vi hann bara till Falkenberg innan vi ringde och sa att vi ville ha det.
Gunilla som redan som ung visste att det var konsthantverk hon ville hålla på med gick fyra år på Konstindustriskolan i Göteborg efter flickskolan. Sin första utställning hade hon strax efter sin utbildning och det har blivit många efter det.
Bilderna väver hon i lin och ull som hon färgar själv, och gärna i rött.
– Den varmröda färgen kommer tillbaka hela tiden, den har följt mig sedan jag började.
Hon tycker om att vistas utomhus och läget är perfekt, nära både skog och strand. Att bo i Mölle kan också ha sina sidor, särskilt om vintern när vägen fyker igen och blir oframkomlig.
En fördel är det såklart att ha sitt arbete i bostaden:
– Men min väg till jobb går över fäladen, där ser olika ut varje dag. Jag kan inte bara gå ner och sätta mig vid vävstolen.
Inspirationen hittar Gunilla överallt, det kan vara musik, relationer, attityder och umgänge med vänner och kollegor, och så:
– Fantasilekarna med mina barnbarn, de inbjuder till äventyr och då gäller det att hänga med, skrattar hon.
Resor står överst på intresselistan och på tur står en treveckors rundresa i Indien, dit hon åker för tredje gången. Inte minst resorna ger mycket inspiration och den kommande kanske kommer att synas i hennes kommande vävar.
Ett annat stort intresse är trädgården, vilket är bra eftersom den är på 1300 kvadratmeter.
– Hade det inte blivit vävningen så hade jag nog blivit trädgårdsmästare. Med en trädgård får man vänta och se vad som händer.
I samma andetag avslöjar hon att hon absolut inte har något tålamod. Vilket gör att hon ibland lämnar vävstolen och ägnar sig åt textiltryck i stället.
– Vävning tar sådan evinnerlig tid och det är skönt ibland med en annan teknik.
Nu väntar hon hem sina bidrag från en gemensam utställning med konstnärer från 14 länder som har visats på olika ställen i Europa under två år. Samtidigt samlar hon sig inför nästa utställning, för det lär dröja innan hon ställer undan vävstolen.
– Ja, det vet jag inte när det skulle bli. Det slutar väl när jag trasslar in mig i garnet.

Fakta: Gunilla Petersson

Född: i Göteborg 1944
Familj: man och vuxen dotter med familj
Lyssnar på: gärna jazz och blues
Läser: senast "De fattiga i Lódz" av Steve Sem-Sandberg och "Utrensingen" av Sofi Oksanen
Äter: i princip allt, är inte vegetarian men tycker väldigt bra om grön mat
Gå till toppen