Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Invandrarföretag skapar tillväxt

Företagare med utländsk bakgrund har stor betydelse för den skånska tillväxten. Men det händer att banken ser invandrarföretagaren som en större kreditrisk. Det framkom vid torsdagens konferens om mångfald som medel för framgång.

Mångfald i stället för enfald. Invandrarföretagandets betydelse för den skånska tillväxten stod i centrum för torsdagens mångfaldskonferens i Turning Torso. Allt med syfte att skapa en miljö som bidrar till att ta till vara kunskaper och erfarenheter som företagare med utländsk bakgrund har med sig i bagaget.
Men här stöter man ibland på problem hos banken. Det påtalade Zoran Slavnik, forskare på institutet för samhälls- och välfärdsstudier vid Linköpings universitet, när han berättade om "Ohrans smidesverkstad" och bemötandet som en framgångsrik Malmöföretagare fick hos sin bank.
– Han var bankkontorets största kund och behövde låna 6 miljoner kronor för att utöka företaget. Men banken krävde att han skulle ordna 50 procent i eget kapital i stället för 20 procent som de vill ha i vanliga fall.
En av dem som arbetar med forskning om invandringens och entreprenörskapets betydelse för samhällsutvecklingen är Herbert Felixinstitutet i Eslöv som hämtat sitt namn från stadens mest kände invandrare. Han satte Felix på den svenska matkartan och lånar nu ut sitt namn till årliga konferenser och seminarier som belyser invandrarnas betydelse för tillväxt och bidrar till ökad förståelse mellan kulturer.
Institutets gästprofessor är Monder Ram, professor i småföretag och chef för Creme, Centre for research in ethnic minority entrepreneurship, vid De Montford universitetet i England. Han ser ett nära samband mellan invandrarföretagsamhet och ekonomisk tillväxt, och pekar bland annat på att invandraren är entreprenör per definition eftersom flytten till ett nytt land har inslag av både osäkerhet och risktagande. Dessutom blir de en tillgång för utvecklingen eftersom de har kontakter med sina gamla hemländer och landsmän i andra länder.
Institutet stod som värd för konferensen i samarbete med bland annat Almi-IFS Skåne som delade ut priser till årets pionjär (se artikel nedan) och årets nybyggare, iranske invandraren Saeid Kazemi, tandläkare och doktorand i dental krirugi, som driver företaget DRSK Development i Hässleholm.
– Det är viktigt att sprida kunskap om invandrarföretagen. Man läser så sällan om de positiva företagen. Vi har 11 000 invandrarföretag i Skåne och 70 000 i hela Sverige, säger Darja Smisovsky, verksamhetsansvarig Almi-IFS Skåne.
Landshövding Göran Tunhammar delade ut priserna och hyllade invandrarnas betydelse för landets företagsamhet:
– Invandringen är en tillgång, inte en belastning. Vi måste ta vara på den kompetens som de tar med sig hit.

Lån och råd till företag och personer

IFS, Internationella Företagarföreningen i Sverige, startades 1996 av en grupp invandrare i Stockholm och blev med tiden Insamlingsstiftelsen IFS rådgivningscentrum. Sedan 2007 är det en del av Almi företagspartner som i Skåne ägs av staten, 51 procent, och Region Skåne, 49 procent. Uppdraget är att skapa tillväxt och förnyelse i näringslivet, och IFS ansvarar för rådgivning till personer och företagare med utländsk bakgrund.
Almi Skåne finansiering lånade i fjol ut 261 miljoner kronor till 386 företag. 18 miljoner lånades ut till personer med utländsk bakgrund. Det är en ökning med 2 miljoner jämfört med 2008. Samtidigt ökade IFS antalet beviljade lån från 103 till 127.
IFS rådgivning vänder sig till entreprenörer med utländsk bakgrund som är på väg att starta eller redan driver ett företag, och erbjuder kostnadsfri rådgivning på en rad olika språk.
Gå till toppen