Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Herrstedt dömd för förtal - igen

Den nyblivna riksdagsledamoten för Sverigedemokraterna, Carina Herrstedt från Landskrona, har ännu en gång dömts till skadestånd för förtal.

Carina Herrstedt (SD).
Det är tredje gången som Lunds tingsrätt dömer Carina Herrstedt för förtal.
Även den här gången handlar det om ett inlägg på den blogg som Herrstedt drivit tillsammans med sambon Stefan Olsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Landskrona.
I ett inlägg i november 2008 med rubriken "Kommunistledaren anser att de som röstade på SD har sociala handikapp eller är förståndshandikappade" står det att den tidigare ordföranden för Sveriges kommunistiska parti (SKP), Jan Jönsson ska ha hävdat att förståndshandikappade inte har något existensberättigande.
Carina Herrstedt, som är Sverigedemokraternas andra vice ordförande och nyligen valdes in i riksdagen, försvarar själv blogginlägget med att Jan Jönsson är en offentlig person. Men tingsrätten håller inte med om att det utgör ett tillräckligt skäl för publicering. Enligt tingsrätten har Carina Herrstedt genom att publicera uttalanden som inte är återgivna i ett korrekt sammanhang och som legat kvar på bloggen under en längre tid, allvarligt kränkt Jan Jönsson.
Hon döms att betala skadestånd på 5000 kronor. Dessutom ska hon betala rättegångskostnader på närmare 1500 kronor.
Det är oklart vem som egentligen skrivit blogginlägget och Carina Herrstedt har ifrågasatt att bara hon, som en av flera som drivit bloggen, ska bli skadeståndsskyldig. Men tingsrätten anser att även om hon inte själv skulle ha skrivit inlägget har hon godkänt det och kan därmed hållas ansvarig.
Herrstedt tror inte själv att den fällande domen kommer att påverka hennes arbete i riksdagen.
– Nej, det tycker jag inte. Detta är något gammalt som jag varit fullt medveten om att det var på väg. Jag och mina partikamrater vet att jag inte gjort något fel men än att jag varit med och drivit bloggen vid det aktuella tillfället.
Förmodligen kommer hon att överklaga domen.
Jan Jönsson är däremot nöjd.
– Sverigedemokraterna vill själva ofta framställa sig som offer. Jag tycker att det är bra att det avslöjas att det är de som står för förtal. Vi ska använda pengarna till en kampanj mot Sverigedemokraterna, säger han.
De tidigare förtalsdomarna är från 2008 och 2009 och omfattade även sambon Stefan Olsson. Då var det Jan Jönssons son som utsattes för förtal.
Gå till toppen