Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Konserter att prata under

På tisdagskvällen direktsändes för första gången en konsert från Helsingborgs konserthus på internet via Bambuser. Premiären blev lyckad, tonerna spred sig till både Sydamerika och Piteå och det var ingen som hyschade när publiken började prata.

Bakom projektet ligger Klas Wounsch, producent och tillfällig VD på Helsingborgs konserthus, tillsammans med Joakim Jardenberg, vd på utvecklingsbolaget Mindpark. Programmet för kvällen innehöll musik av familjen Bernadotte och kretsen runt familjen.
– Det blev succé! Tidigare har vi visat sändingar på duk men nu ville vi prova att sända ut egna konserter istället. Det gick över all förväntan, säger Klas Wounsch.
Sändingen blev den första i Sverige av sitt slag. Berlins konserthus har tidigare haft livesändingar men där tyskarna tar betalt valde helsingborgarna att sända gratis.
– Vi tycker vårt synsätt är mer modernt och mer i linje med hur nätet fungerar. Jag tror det här kan skapa ett intresse och kanske få folk att komma hit någon annan gång. Men jag ser det som två olika saker, internetsändningen konkurrerar inte med biljettförsäljningen.
Det största intrycket för Klas Wounsch kom att bli något han inte alls hade väntat sig. Internetpubliken började chatta med varandra och med honom.
– Vi hade inte räknat med så mycket interaktivitet, det var en positiv överraskning. Jag satt i logen tillsammans med artisterna och pratade med publiken – under konserten! Samtalen var båda höga och låga. Några frågade hur vi hade löst ljudet, andra berömde musiken, påpekade att de kände någon i kören eller skrev "klapp, klapp" efter ett stycke.
Den lilla salen, i vilken konserten gavs, har plats för 240 personer i publiken. Via nätet nådde konserten samtidigt cirka 470 människor från vitt skilda platser, så som Colombia, USA och Piteå. Sedan dess har fler och fler varit inne och kikat.
– Det är ett fantastiskt sätt att kunna nå ut till folk samtidigt som vi sätter Helsingborg på kartan.
Nästa gång det ges tillfälle att gå på konsert framför datorskärmen blir den 16 november klockan 19.30 då det blir musik av 1800-talskompositören Hummel.
– Tills dess kommer vi utveckla vår närvaro i de sociala medierna som Facebook och Twitter för att nå en ännu större publik. Någon skrev att det var den roligaste konserten de hade gått på, just på grund av chattandet. Det verkar som att vi hittat ett okänt behov, säger Klas Wounsch.


Se konserten här:
Gå till toppen