Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En flygpionjär av kött och blod

Teater ska blåsa liv i sekelgamla träpropellrar och flygplansmotorer. På lördag är det nypremiär för Öresundsteaterns föreställning Flygande drömmar på Landskrona museum.

Skådespelaren Per Ullberg har på sig oljerock, skinnhandskar och en hjälm från 1900-talets början. I den munderingen är han Enoch Thulin, flygpionjären som för hundra år sedan satte Landskrona på kartan. Men i enmansföreställningen Flygande drömmar, som har nypremiär på Landskrona museum på lördag, kommer han att gestalta flera personer. En biografvaktmästare. En konstruktör vid Thulinverken. Och en galen apotekare som är mer sjuk än sina kunder.
– Föreställningen handlar inte om flygplansmotorer utan om människan Enoch Thulin och personer i hans närhet, säger Per Ullberg som själv skrev manuset för flera år sedan.
Först användes den som skolföreställning. Senare har den också framförts i samband med museets söndagsprogram. På lördag kommer den för första gången att visas med museets Enoch Thulin-utställning som fond; utställningen som öppnade i somras och som bär namnet Att kunna flyga.
Tanken med att använda museets interiör som teaterscen är att döda föremål ska få liv. Personerna på de svartvita fotona ska bli människor av kött och blod.
– Teatern har den kraften att den kan levandegöra och ytterligare förhöja en redan väldigt fin föreställning, säger Per Ullbergs skådespelarkollega Anders Kungsman.
Museipedagogen Annelie Oxenstierna håller med.
– Under skolföreställningarna har jag tydligt sett hur kittlande det är för eleverna att de inte riktigt vet vem de har framför sig: är det Enoch Thulin eller en guide? Det är en spänning som en museipedagog inte riktigt förmår ta fram, säger hon.
Flygande drömmar är en vandrande föreställning. Det innebär att publiken inte kommer att sitta still på en plats under de cirka 40 minuter som pjäsen varar, utan förflytta sig med Per Ullberg från rum till rum. Det blir lite som under en guidning, men ändå inte.
– Man lär sig mycket om Enoch Thulin och hans tid, men kanske utan att tänka på det, säger Per Ullberg.
Ambitionen att mejsla fram människan Thulin har krävt fantasi och inlevelseförmåga av manusförfattaren. När det gäller flyglegendens personliga förhållanden är det nämligen ont om källmaterial.
– Vi letade efter sådant när vi byggde den här föreställningen, men hittade inte alls mycket, säger Anneli Oxenstierna.
Ryktet säger emellertid att Enoch Thulin ska ha varit en annorlunda person för sin tid. Visionen om att kunna flyga bar han med sig ända från barndomen.
– Alla var inte positiva. Precis som när det gäller allt annat nytt, var det många som inte trodde på honom och på flyget, säger Per Ullberg.
Öresundsteaterns version av historien om Enoch Thulin börjar strax före första världskriget och slutar vid hans död under en flyguppvisning maj 1919.
Föreställningen ges klockan 13 och 15 både lördag och söndag. Den ges även nästa vecka: på kvällstid onsdag och torsdag, samt dagtid lördag och söndag. Biljetter köper man i museets entré.
Gå till toppen