Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Herrstedt överklagar förtalsdom

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Carina Herrstedt, Landskrona, överklagar den senaste förtalsdomen mot henne.

12 oktober dömde Lunds tingsrätt för tredje gången Carina Herrstedt (SD) för förtal. Även denna gång gällde det ett inlägg på den blogg Herrstedt drivit tillsammans med sambon Stefan Olsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Landskrona.
I ett inlägg i november 2008 står det att den tidigare ordföranden för Sveriges kommunistiska parti (SKP), Jan Jönsson, hävdat att förståndshandikappade inte har något existensberättigande.
Carina Herrstedt har försvarat inlägget med att Jan Jönsson är en offentlig person. Det ansåg tingsrätten inte skäl nog för publicering. Att uttalandet inte återgavs korrekt, och dessutom legat kvar på bloggen, gjorde enligt rätten kränkningen allvarligare.
Herrstedt dömdes att betala skadestånd på 5 000 kronor, plus rättegångskostnader på närmare 1 500 kronor.
Överklagandet lämnades in till tingsrätten på onsdagen. Herrstedts försvarare Johnny Engström ber där om anstånd med att lämna in grunderna för överklagandet. Carina Herrstedt själv vill inte uttala sig om hur motiveringen kommer att formuleras.
De tidigare förtalsdomarna är från 2008 och 2009 och omfattade även sambon Stefan Olsson. Då var det Jan Jönssons son som utsattes för förtal.
Carina Herrstedt är riksdagsledamot och andre vice partiledare.
Gå till toppen