Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Hannes Grönberg: Glad amatör i lokalpolitiken

”Har ni hört att man talar om politikerförakt?” frågar Tage Danielsson i sin sång ”En glad amatör” som beskriver nidbilden av den hale och slipade politikern. ”Det är proffsen som gör så att rosorna dör”, förklarar han, och utropar sedan lösningen: ”ge mig hellre en glad amatör”.
Det är denne glade amatör vi möter i SVT:s humorserie ”Starke man”, vars femte avsnitt visades igår. Lars-Göran Bengtsson, som är kommunalråd i den fiktiva kommunen Svinarp i Skåne är allt annat än Danielssons ordfabrikör och åsiktsjonglör. Han är fumlig, egenkär och ganska korkad, så som folk är mest.
På något sätt är tanken på denne okonstlade politiker ganska tilltalande, i alla fall innan man faktiskt ser serien. Även om Bengtsson inte direkt är något moraliskt föredöme är det framför allt hans brist på kompetens som ställer till det. I gårdagens avsnitt är han bland annat på väg att sälja en av kommunens fastigheter till en dansk swingerklubb eftersom han inte vågar erkänna att han inte förstår vad den charmige danske entreprenören säger.
Nu är det förstås inte bra om ”Starke man” spär på det politikerförakt som redan sitter alltför djupt rotat i Sverige. Men seriens satir grundas i alla fall inte i den trista uppdelningen mellan makteliten och ”vanligt folk”. Tvärtom beskriver den faran i att sätta glada amatörer på viktiga poster.
I TV4:s långkörare ”Parlamentet” använder man den motsatta nidbilden, att politiker är kyliga och manipulativa proffs med för mycket hjärna och för lite hjärta. Denna politikerbild är ett så tacksamt satirföremål att den hållit programmet vid liv i 23 säsonger. Men därmed ska man inte vara alltför snabb med att sluta sig till att lösningen är en glad amatör.
”The Event” har fortfarande inte tappat spänningen. Mycket enkla knep, det ska medges. Men funkar det så funkar det.
Har inte TV4:s parad av ”Beck”-filmer på söndagskvällarna pågått i lite väl många år nu? Finns det någon kvar som tittar?
I kväll I kväll ser jag Sissela Benns komediserie ”I Anneli” i SVT1. I ren skrattfaktor slår den klart högre än ”Starke man”.
Gå till toppen