Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lycklig när inspirationen tar över

Livet går igen för musikern Tim Norell. Då förvandlas kasserade, bortglömda låtar till hits. Och den gamla kärleken till operan vaknar till liv igen.

Tim Norell är musikern och låtskrivaren bakom Oh Susie, en hit som ledde popbandet Secret Service mot sitt internationella genombrott med toppnoteringar i 29 länder världen om. Tre decennier senare sitter upphovsmakaren invid sin rödskimrande mahognyflygel och reflekterar över sitt "hafsverk".
– Som väldigt många stora låtar skrev jag den riktigt snabbt. Jag totade ihop den på 5-10 minuter. Den är mycket enkel och har bara fyra toner. När en låt tar ett halvt år blir den sällan bra.
Desto mer intensiva blir dessa av inspiration flödande tio minuter.
– Då blir jag så euforisk och så berörd att tårarna nästan rinner och jag skakas av lycka. Då känner jag mig bara som ett verktyg.
Men några hits har tagit betydligt längre tid på sig att bli till: 20-30 år. Tim Norell lade sina kasserade låtidéer i en låda som i åratal förde ett undanskymt liv på vinden. Lådans existens hade förpassats till glömskan tills vinden röjdes upp vid en flytt för fyra år sedan. Lådan upptäcktes, vilket renderade i ett stort "wow!" liksom tolv kommande låtar.
Det är inte bara gamla kasserade låtar som går igen i Tim Norells liv. Den ringrostiga kärleken till operan vädrar morgonluft. För redan som tioåring fattade han tycke för klassisk musik, inte minst för Mozarts pianokonsert nummer 21 i C-dur. Och när han lyssnade på Puccinis La bohème uppfylldes han av kärleken till operamusik.
– Jag såg den om och om igen. Jag fick aldrig nog.
Sedan kom genombrottet för Secret Service 1979 varpå kärleken till operan levde en slumrande tillvaro. För ett par år sedan drabbades han dock oförmodat av kärleken till operan på nytt. Vilket resulterade i ett eget musikdrama, Flash in the night, vilket ska presenteras för Tim Norells trogna ryska publik.
Varför är du så stor i Ryssland?
– Mina låtars vemodiga mollklang tilltalar nog ryssarna. Dessutom har jag spelats länge där, sedan 1980-talet.
Musiken betyder åtskilligt och kan talas om länge och väl. Däremot blir han alldeles fåordig när han ska beskriva sig själv annat än som musiker. Fästmön Lena Efron kan dock komplettera bilden med egna erfarenheter:
– Tim är fantastisk, jag har aldrig träffat en liknande person! Han är mjuk och romantisk. Musik och människoöden berör honom djupt. Han är lycklig eftersom han märker att hans musik väcker känslor. Arg? Det blir han ibland, på dumheter. Men ilskan går över på ett par minuter. I stället blir han ångerfull ifall ilskan gjorde någon ledsen.
Aktuell: Fyller 55 år den 25 oktober.
Gör: Musiker och låtskrivare, bland annat för bandet Secret Service.
Bor: I Nacka, utanför Stockholm.
Familj: Fästmö, en hemmaboende bonusson och tre utflugna döttrar.
På gång: Med Secret Service kommande album The lost box. Där ingår hitfyndet Different. Relationsdramat han komponerar musik till, Flash in the night, beräknas ha premiär i Ryssland nästa höst.
Karriär i korthet: Utbildad till musiklärare vid Musikhögskolan i Stockholm. Skrev de flesta låtarna till Secret Service från start, 1979, med hits som Oh Susie, Dansa i neon, Ten o'clock postman, Flash in the night och Ye-si-ca. Han har även skrivit hits till många andra svenska artister. Hans textförfattare sedan många år är Ola Håkansson och Alexander Bard. De vann Melodifestivalen 1989 med En dag som sjöngs av Tommy Nilsson.
Så firas födelsedagen: "Med familjen om jag är hemma från Ryssland."
Om att fylla 55: "Jag är inte den som är rädd för att bli gammal. Jag tycker inte om siffran 9. Att fylla 49 var hemskt, det lät så fult, så jag blev glad att fylla 50."
Rysk kultur: "Jag har alltid tyckt om kulturen från öst liksom den franska. Det är nog mitt melankoliska drag."
Favoritfilmer: Den nyligen sedda svenska filmen I rymden finns inga känslor. Och den gamla favoriten Mästaren och Margarita, en fransk-rysk tv-serie i tio delar efter Michail Bulgakovs roman med samma namn.
Favoritböcker: Tre rum på Manhattan av Georges Simenon. Av Vera Efron gillar han Såld samt Du en av oss.
Favoritplats: "Provence. Varför? Människorna, vinet, maten, värmen, skönheten och attityden till livet."
Skivbolag: "Jag hyser avoghet mot de stora skivbolagen. De är stora klumpar som inte förstår musik."
Ideal: "Jag är lite av en idealist när det gäller musik. Den är för mig mer än bara något man vill tjäna pengar på. Musiken måste innehålla en ärlig och andlig kärna."
Blir lycklig av: "Jag är lycklig nästan jämt. Extra lycklig blir jag när jag sitter vid flygeln och toner som bildar melodier kommer flygande."
Gå till toppen