Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD-politiker dömd för förtal

Sverigedemokraternas ordförande i Ängelholm, Patrik Ohlsson, har dömts för förtal av kommunalrådet Marie Lindén (V) i Göteborg.

I april i år påstod Sverigedemokraternas lokale ordförande Patrik Ohlsson på sin blogg Mittenradikalen att en "Mordmisstänkt vänsterpartist toppar valsedel i Göteborg". Vänsterpartisten det handlade om var kommunalrådet Marie Lindén. På bloggen hävdade Patrik Ohlsson att hennes exmake blivit "mördad/dräpt på öppen gata" av en god vän till Marie Lindéns nye pojkvän. Han påstod också att Marie Lindén suttit häktad i tre dygn, "misstänkt för att ha lejt mördaren" men släppt i brist på bevis.
Problemet med Patrik Ohlssons påståenden är att de inte är sanna. I verkligheten har Marie Lindéns exmake inte blivit mördad. Däremot har hennes tidigare pojkvän hösten 2005 misshandlats av Marie Lindéns dåvarande pojkvän och en kamrat till honom. Brott som de senare dömdes för. Marie Lindén anhölls under tre dygn för som misstänkt för anstiftan till brottet, men åtalades aldrig och erhöll senare ersättning från Justitiekanslern, JK.
Patrik Ohlsson hade hämtat sina felaktiga uppgifter från sajten Politiskt inkorrekt. När han efter några dagar insåg att pojkvännen inte avlidit ändrade han något i sin text.
Nu har blogginlägget fått sitt rättsliga efterspel. Tingsrätten i Helsingborg dömer Patrik Ohlsson för förtal. Han ska betala Marie Lindén 5 000 kronor i skadestånd, betala hennes rättegångskostnader samt bekosta en annons om domen i tidningen Metros Göteborgsdel.
– Jag tycker att det är en märklig dom som jag ska försöka överklaga, säger Patrik Ohlsson (SD).
Han hänvisar till att en partikamrat i Östergötland nyligen friats i ett liknande ärende och menar att han fått uppgifterna från en av landets större politiska bloggar, Politisk inkorrekt. Men det imponerar inte på tingsrätten som anser att Patrik Ohlsson bättre borde ha kollat uppgifterna.
– Det hade jag gjort om det var en mindre sajt, men här litade jag på källan.
Tror du att domen påverkar förtroendet för dig som politiker?
– Nej, det börjar bli helt utnött med förtalsdomar mot Sverigedemokrater. Det har varit så många ärenden både där vi har blivit frikända och där vi har blivit fällda. Sedan är jag lokalpolitiker så jag tror inte att det påverkar, säger Patrik Ohlsson.
Vi har sökt men ännu inte lyckats nå Marie Lindén för en kommentar.
Gå till toppen