Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sven Augustsson kvar i fullmäktige

Anders Johansson lämnar sina uppdrag men Sven Augustsson stannar kvar som fullmäktigeledamot.

Före detta oppositionsrådet Sven Augustsson (S) har inga planer på att lämna fullmäktige i Höganäs.Bild: Thommy Nyhlén HD/NST
På tisdagen meddelade arbetarekommunens ordförande Anders Johansson (S) att han kommer lämna in sin avsägelse som fullmäktigeledamot. Han kommer också lämna ordförandeskapet i arbetarekommunen. Varken han eller Sven Augustsson dök upp på måndagskvällens fullmäktige där bland annat val av oppositionsråd skulle göras. Under flera år har arbetarekommunen varit i konflikt med Kullabygdens Socialdemokrater om bland annat oppositionsarbetet i kommunen.
– Nej, jag kunde inte rösta på Lennart Nilsson och det är omöjligt för mig att arbeta med honom. Det är bara att konstatera att arbetarna i partiet har trängts undan till förmån för ombudsmän och akademiker, säger Anders Johansson.
Han kommer nu att ägna sig helt åt sitt yrke som murare. Tills vidare kommer Anders Johansson stanna kvar i partiet trots konflikten.
– Ja, jag är ju Socialdemokrat i själ och hjärta. Jag tänkte faktiskt ändå lämna mina uppdrag i sommar men nu blev det några månader tidigare istället, säger Anders Johansson.
Före detta oppositionsrådet Sven Augustsson har dock inga planer på att lämna fullmäktige.
– Nej, jag är ju vald och jag är Socialdemokrat så någon "politisk vilde" blir jag inte. Sedan är det upp till Lennart Nilsson att ta kontakt med mig och resonera hur vi ska samarbeta. För bara en vecka sedan hade vi valda gruppledare men sedan kom en mobb och tog över partiet, säger Sven Augustsson.
Oppositionsråd Lennart Nilsson (S) verkar ha samma inställning.
– Sven Augustsson är en kunnig man om politik och han är välkommen i partiet. Men det är ju faktiskt upp till Sven Augustsson om vi ska kunna samarbeta eller inte. Han får kontakta mig för en dialog, säger Lennart Nilsson.
Det nya oppositionsrådet, som snart tar över Sven Augustssons rum i Stadshuset, väntar fortfarande på en nyckel till den socialdemokratiska partilokalen i Höganäs.
– En udda detalj kanske men ganska målande hur konflikten i partiet har sett ut tills alldeles nyligen, säger Lennart Nilsson.
Reinhold Knutsson är förste ersättare på arbetarekommunens fullmäktigelista. Han är redo att ta över Anders Johansson plats.
– Ja, jag tycker att man får ge Lennart Nilsson och det gänget en chans. Därför ställer jag upp i fullmäktige om det nu blir aktuellt, säger Reinhold Knutsson.

Bakgrund Rosornas krig

Februari 2006
Stormigt möte om s-listan till kommunfullmäktige. Peter Graff och Jan-Åke Hellberg petas från listan som en följd av en konflikt med Sven Augustsson i industrifacket på Höganäs AB
September 2006
(S) gör sitt sämsta val någonsin i Höganäs och får bara nio mandat i fullmäktige.
Oktober 2006
Bengt Silfverstrand röstas bort från oppositionsrådsplatsen, som går till Sven Augustsson.
Januari 2007
Valberedningen föreslår att Lennart Nilsson ska lämna platsen som vice ordförande i Höganäshem till Alexander Harich. Röstsiffrorna blir 29–29, och Harich drar sig tillbaka.
December 2007
A-kommunens styrelse och medlemsmöte säger nej till bildandet av en s-förening i Höganäs.
Mars 2008
Handels nominerar Lennart Nilsson till ordförandeposten i a-kommunen, som motkandidat till Anders Johansson. Han förlorar omröstningen, Johansson sitter kvar.
December 2008
LO, IF Metall och Handels bryter med Höganäs a-kommun. Partidistriktet vädjar om samarbete och försoning. Bengt Silfverstrand utesluter inte en spränglista i valet 2010.
April 2009
Viken-Lerbergets s-förening skriver till partistyrelse och partidistrikt och ber om hjälp att lösa "konflikten med maktkamper och utrensningar".
April 2009
LO-facken får ingen inbjudan till 1:a majfirandet i Höganäs och meddelar att de ska gå i Helsingborg istället.
Gå till toppen