Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Den vite mannens svarta sexualitet

Jørgen Leth är inne i värmen igen. Och i så hög grad att hans film "Det erotiske menneske" öppnar årets dokumentärfilmsfestival Copenhagen Dox 2010. Efter det att han för fem år sedan gav ut sin självbiografi "Det uperfekte menneske", i vilken han bland annat ingående beskriver sitt sexuella förhållande till sin haitiske kocks 17-åriga dotter, har han genomlevt ett crescendo av motgångar.
Först tvingades han lämna sin tjänst som honorärkonsul på Haiti och blev avskedad från TV2, där han varit kommentator till Tour de France sedan början av 90-talet. Sedan fick han prostatacancer (dock ofarlig). Och sedan kulminerade eländet i januari när han miste alla sina personliga ägodelar – utom en bärbar dator – vid jordbävningen på Haiti. Att skriva att synden straffar sig själv är kanske väl grovt och hade inte ens platsat på "Ekstrabladets" löpsedlar, men kanske kan man tycka att en del av jävligheterna har varit självförvållade.
Om detta håller Jørgen Leth knappast med. Tvärtom har han ställt sig fullständigt oförstående till kritiken och hans förnärmade uppsyn verkar nästan ha växt sig fast i hans ansikte. Ty hans livsprojekt är, och har alltid varit, sinnligheten. Det är i dess tjänst han står och i detta filmiska verk säger han sig vilja rama in erotiken. Följaktligen är "Det erotiske menneske" knappast svar på tal utan ett fullständigt sinnessjukt envist projekt där han, till toner av stilla pianokompositioner, insisterar på sin rätt att få njuta purunga kvinnor från några av världens fattigaste länder.
Och han nöjer sig inte med vad som helst. Han är en sensualismens feinschmecker och det ska vara höga bröst, fasta stjärtar och skälmska leenden.
Under en knapp timme får man följa med gubben Jørgen på hans så kallade antroposofiska resa mellan nakna flickkvinnor i sängar och på golv, på mage eller på rygg. Ibland pratar de lite också. Om sig själv och om vad de vill med sina liv. En ligger naken och äter honung med en sked som hon kletar in sin ena mörka bröstvårta med och erbjuder Jørgen att smaka av. Klipp. För Jørgen sätter inte sig själv på spel. Inte ens när han sätter på en haitiska, det är hon som är i bild där hon blir tagen av osynlige mannen och vrider sig i spasmer. 
I en värld av sexturism, trafficking och missbruk av kvinnor anser sig Jørgen Leth att ha rätten att upphöja sitt gubbsjuka projekt till Big Art. Jag mådde lätt illa av "Det erotiske menneske" och fylldes av en stor, stor trötthet. Vad tänker arrangörerna av årets dokumentärfestival som år 2010 inleder med den här filmen som dragplåster?
Tack och lov finns det mycket annat på årets program som är långt mer intressant. Dox inleds i dag och pågår till den 14 november.
Gå till toppen