Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ordning och reda hos snickarn

Hemma hos Anders Öfvergård, alias Arga snickaren, är det ordning och reda som gäller. Huset präglas av finurliga inredningslösningar och en bedårande utsikt över skog och hav.

Familjens tvåplansvilla, ursprungligen från 1940-talet, ligger vackert inbäddad i skärgårdsnaturen. Huset har en härlig tomt i olika nivåer uppe på en bergstopp och skyddat från nyfikna blickar.
Arga snickaren välkomnar med ett brett leende. Redan i hallen på entréplanet visar han prov på sitt ordningssinne när han noggrant skjuter in familjens skor i den kombinerade sitt– och skoförvaringsbänken som han själv har byggt.
– Jag blir tokig när det är oordning, säger han.
Han poängterar vikten av att ha utrymmen att plocka undan saker på. Och att han gillar att ha det städat framgår tydligt. Anders fortsätter att plocka och fixa under tiden han berättar om villan som familjen, bestående av frun Cilla och fyra barn, bott i de senaste 3,5 åren.
– Den var om– och tillbyggd flera gånger redan innan vi flyttade hit, säger han. Vi har lagt fokus på umgängesytor i olika nivåer, vilket bryter ljudet bra.
Övervåningen har en öppen planlösning med kök och matplats som nav, följt av vardagsrummet med stora fönster och en strålande utsikt några trappsteg ner. Ännu några trappsteg neråt till vänster om köket ligger tv-rummet, eller "pensionärskuvösen" som Anders själv kallar det med hänvisning till att tidigare ägare hade en inglasad uteplats där. Numera är det ombyggt och Anders har tillverkat en finurlig hylla i mitten av rummet, med plats för tv:n på ena sidan och datorn på den andra.
I köket på väg ner till tv-rummet hänger röda sammetsdraperier, en perfekt scen där barnen kan göra storartad entré.
– Men jag och Cilla har konstaterat att det oftast är själva biljettförsäljningen som barnen tycker är allra roligast, säger Anders.
Hela huset är personligt präglat med mycket egentillverkad inredning. Dessutom finns här många foton på familjemedlemmarna och lagom med pynt och blomsterprakt.
– Det där med blommor är inte min grej, däremot gillar jag tyger och mattor, säger Anders samtidigt som han tampas med en sopborste i städskåpet.
Allra viktigast tycker han det är att skapa ett hem som man själv trivs i.
– Det måste finnas kärlek. Man ska göra hemmet till sitt eget, inte för grannar eller kompisar. Jag har heller inget intresse för överdåd, säger Anders, som avslutar städrundan och slår sig ner med en kopp kaffe vid den nyligen noggrant avtorkade köksbänken.

Anders inrednings– och renoveringstips:

+ Sök information. Och om du tycker att det är kul, hitta en snickare som du gillar och be att få vara med under arbetet för att lära dig. Att bygga handlar inte om raketforskning, men det är svårare än man tror.
+ Tänk igenom vilken stil huset har eller ska få och håll den linjen rakt igenom.
+ Ha inte för stora öppna ytor, det skapar ingen mysfaktor alls.
+ Inse att stora renoveringar tar tid, tro inte att du kan göra allt själv. Ta hjälp.
+ Försök ha likadana innertak i hela huset, liksom socklar och lister. Det skapar harmoni.
+ Dölj sladdar och skaffa utrymmen där saker kan plockas undan.
+ Ha neutrala färger som bas, det tröttnar du inte på.

Anders Öfvergård

Ålder: 42 år.

Familj: Frun Cilla och fyra barn.

Bor: I villa, 200 kvadratmeter boyta, på Värmdö utanför Stockholm.

Aktuell: Med programserien Arga snickaren på Kanal 5.

Det visste du inte om Anders: Att han fick stipendium i träslöjden i sexan sedan han byggt en egen nyckelharpa, och att han älskar att sy.

Gå till toppen