Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trären trend

Många har febrilt försökt täcka varje trären yta med målarfärg i ren skräck för att det ska kännas fjällstuga anno 1975. Men det är dags att ställa målarburken på hyllan och inse faktum – tall är ball.

Det kan hända att många tyckte att det blev lite för mycket trä i allmänhet, och furumöbler i synnerhet, på 1970-talet. Men de som tidigare avskytt furu börjar antagligen svaja när de ser moderna inredningar och design i trärena material gjorda av formgivare som tagit sig an träet på nya sätt. Det finns de som talar om en trärevolution.
– Det som är nytt nu är att allt trä används. Till och med pressade spånskivor som man kan säga ligger längst ner i hierarkin i den mån det finns någon sådan, säger Lotta Ahlvar, vd för Svenska Moderådet.
Teak, ek, spånskivor. Med kvisthål eller utan. För att inte tala om plywood, som ingen tidigare har funderat på att ha som de är, används i dag som fondvägg eller för att klä väggar i ett helt rum. En annan nyhet är pressat spånspill som går att gjuta i exakt vilken form som helst. Men hyllningen till ursprungsformen finns också med exempelvis pallar i form av grovt tillyxade stubbar och i vart och vartannat tjusigt inredningsreportage finns en snygg vedtrave staplad mot en vägg eller snitsigt arrangerad i en designad vedkorg.
Hand i hand med trätrenden har traditionella tekniker kommit till heders och såväl svepask som näver känns kul på ett nygammalt sätt.
Anledningen till att den trärena haussen står att finna i samma förklaring som alla andra trender – trender går i cykler och det var dags för trä nu. Men det är inte bara därför, menar Lotta Ahlvar:
– Trä är ett varmt, vänligt och mjukt material. Svenskar gillar traditionellt trä. Dessutom har vi mycket av det.
Att trätrenden infaller i en tid när ekovindar blåser och många dras till enkelhet, återbruk och det närproducerade är självklart inte heller en slump. Men som vanligt är det ungdomarna som tagit till sig trätrenden först.
– De som inte var med på 1970-talet är först med att anamma träet. De har inga fördomar.
Mer försiktiga är de generationer som en gång suttit i furuklädda gillestugor och bläddrat i Saxons veckotidning till tonerna av Hylands hörnas signaturmelodi. Men det har gått så lång tid att många nog ändå kan erkänna att trä ofta är lite snyggt. Och väldigt hemtrevligt.

Nyckelord

Närproducerat
Miljö
Ekologi
Mjukt
Hemtrevligt
Ursprung
Värme
Spillmaterial
Gå till toppen