Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Studentconsulting under lupp

De kommande sex månaderna hamnar bemanningsföretaget Studentconsulting under lupp. Det är första gången Bemanningsföretagens auktorisationsnämnd beslutar om en sådan granskning.

Bemanningsföretaget Studentconsulting har uppmärksammats här och i andra medier för sina jobbvillkor. Handelsanställdas fackförbund har anmält företaget för brott mot Bemanningsföretagens etiska regler. Nu har Bemanningsföretagens auktorisationsnämnd beslutat att göra en skärpt granskning av företaget i sex månader. I första hand byggde anmälan på ett mejl där Studentconsulting krävde att deras personal vid ett Coop-lager i Bro skulle hinna med mer än ordinarie personal.
– I det fallet var det helt belagt att man hade agerat på ett visst sätt. Med det formella underlaget – men också med de uppgifter som kommit fram via media och det man fått höra via facket i bakhuvudet så fattades beslutet, säger Håkan Löfgren som suttit med i auktorisationsnämnden för LO:s räkning.
Nämnden avgör vilka företag som får kalla sig auktoriserade bemanningsföretag, den stämpeln har nämnden beslutat att Studentconsulting får behålla tills vidare. Anledningen till att de får ha kvar stämpeln är både att företaget själva har lämnat in en rapport om hur de ska hantera problemen och att en del av kritiken har varit svår att belägga.
– Trots att jag aldrig är nöjd med fackliga förhandlingar är det ändå tillfredsställande att nämnden för första gången utdömer den här typen av åtgärder mot arbetsvillkor. Det kan vara betydelsefullt för att hålla andra i schack, säger Håkan Löfgren.
Generellt konstaterades att företaget allvarligt brustit mot interna rutiner.
– Hela företaget kommer att granskas. Om sex månader ska vi sätta oss igen och se hur det har funkat under den här perioden och ta ny ställning till vad som ska hända.
Gå till toppen