Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Det är ett tuffare klimat"

Anmälningar om hot och våld på svenska skolor har ökat. I Helsingborg kan man inte se några förändringar i mängd däremot menar ungdomspolisen att våldet har gått ned i åldrarna och klimatet hårdnat.

Mobilkameran slås på och i siktet står en pojke. Pojken går i mellanstadiet. Kring honom står andra elever som både slår honom och säger kränkande saker. Filmen visas senare upp för andra elever.
Den beskrivna händelsen inträffade på en skola i Helsingborg. Tidningen skrev om fallet för några dagar sedan när Skolinspektionen kritiserade skolan för att inte ha stöttat pojken tillräckligt.
– Skolorna är en spegelbild av samhället och det är ett tuffare klimat, säger Stefan Hult, samordnare av skolfrågor hos Arbetsmiljöverket.
De har sett att antalet anmälningar om hot och våld i svenska skolor har ökat under året. Dessutom menar Stefan Hult att mörkertalet är stort, i regel tror han att händelser som borde anmälas till Arbetsmiljöverket inträffar minst en gång per termin och skola.
Ny teknik har gjort det möjligt att filma händelserna och visa för andra eller lägga ut på nätet. Att det handlar om yngre barn, som pojken i Helsingborg, är inte heller ovanligt.
– Vi kan se att det har gått ner i åldrarna och att det är rätt så allvarligt även bland yngre. Även de gör saker som att hota med tillhyggen som kniv, säger Stefan Hult.
Han får medhåll av polisen Carlos Paulsson som arbetar heltid med ungdomsproblem i Helsingborg.
– De senaste två åren har jag sett att det blivit en hårdare värld de lever i. Det är mycket mer hårda ord och våldet går längre ned i åldrarna. Nyligen var det en trettonårig kille som hade en kniv i sitt elevskåp. På andra högstadier har vi hittat gatustridsvapen som knogjärn och tårgassprej.
Några tydliga mönster över om våldet har ökat eller minskat i Helsingborg är svårt att se i statistiken. Hittills i år har 90 misshandelsfall på skolor i kommunen blivit polisanmälda. 2009 var det 91 fall och 2008 112.
Ann-Christine Cederquist är chef för elevhälsan i Helsingborg och menar att skolorna i högre grad uppmärksammar klimatet.
– Man har en lägre toleransnivå för våld och hot – vilket är bra. Däremot är det svårt att säga om det faktiskt blivit värre, det är lätt att dras med i diskussionen. Det som definitivt har förändrats är tekniken som gjort det lättare att exempelvis skicka hot via sms.
I skolorna arbetar man kontinuerligt med att skapa en tryggare miljö. På Rönnowska finns en kris- och stödgrupp som träffas regelbundet och en krispärm har satts ihop med punkter för hur personalen ska agera.
– Vi har haft fortbildning för våra lärare med poliser, psykologer och andra som kan lära oss att förstå orsakerna till våldet och hur man hanterar det. Här har vi väldigt lite av den varan nu, säger Ingemar Thorén, skolchef på Rönnowska.

Våldet i skolan

Exempel på anmälningar i Helsingborg till Arbetsmiljöverket:
"2010-04-21 hot och våld"
"2009-12-03 hot och slag mot elev"
"2008-01-31 elev tar struptag på annan elev"
Av de 90 misshandelsfall på skolor i Helsingborg som blivit anmälda till polisen under året är ingen rubricerad som grov.
Gå till toppen