Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Paketen som alla vill ha

Ett paket behöver inte bara vara en present med papper och snöre. Experten Annika Thorberg lär ut konsten att slå in julklapparna som drar blickarna till sig under granen.

Ett snyggt, noga utvalt, pappersark, några vik och vips så är den ordinära julklappen förvandlad till ett litet konstverk.
Det ser enkelt ut när Annica Thorberg gör det med sin vana hand. Men det finns en del saker att tänka på innan man sätter igång att slå in julklapparna, tycker hon.
– Anpassa inslagningen efter tillfälle, person, vad man ska ge bort, och mottagarens ålder. En 13-årig kille är den allra svåraste, säger Annica Thorberg, Giftwrap Artist som är i Malmö i Cityakademins regi för att lära butikspersonal konsten och värdet av att slå in snygga paket.
Sedan 2003 har hon rest land och rike runt för att lära ut paketinslagning, både till företag och privatpersoner, och nu i höst kom boken "Gör snygga paket".
Papper av bra kvalitet är A och O betonar hon, för att det inte ska bli vita fula kanter när man viker: En vikt på minst 70 gram per kvadratmeter rekommenderas. Gärna också dubbelsidigt tryck med olika färger och mönster, för effekternas skull. Och en dubbelhäftande tejp som inte syns.
– Viktigt är att papprets storlek anpassas efter det som ska packas in, innan man sätter igång. Ett och ett halvt varv papper runt föremålet, inte mer, och max lika högt som föremålet på kanterna.
Årets trender inom paketinslagning är enligt Annica Thorberg vintagestilen där man använder gamla material, eller sådant som ser gammalt ut, till exempel "postbruna" papper, barockstil och mörka färger. Men också "lovvikastil" med hemslöjdsmotiv och halmdekorationer. Det hon kallar Ecowrapping börjar också få stort utrymme.
– Miljön är jätteviktig. Från vad omslagspappret är tillverkat av, till att man använder gamla förpackningar att slå in i. En gammal skokartong är gratis och kan leva vidare hur länge som helst om man klär in den i snyggt papper. Vinflaskan kan man ställa i en raggsocka och stekpåsar är jättebra att slå in i, tipsar hon.
Och spillbitarna behöver inte alls gå i papperskorgen. Av dem kryllar hon snören (använd saxen som vanligt), klipper matchande julklappsadresser, gör bårder att vika runt paketet och tillverkar plisserade utsmyckningar i "smällkaramellteknik" som dekoration.

Bra att ha till hands

Papperskniv
Bandsplittare
Dubbelhäftande tejp (syns inte)
Dubbelsidigt tvåfärgat papper (för effekter)
Sax som klipper taggmönster
Bast i stället för vanligt band

Inne och ute

Inne:

Vintage – använda gamla material

Lovvika – hemslöjdsmotiv

Ecowrapping – återanvänd gamla förpackningar

Midvinternattstil – isiga färger

Ute:

Blanka enfärgade metallicfärger och -papper

Kryllade snören

Etikett med företagslogotype

Gå till toppen