Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tove Hansson: Bäst att gå på upptäcktsfärd

Att gå ut i Köpenhamn är en upptäcktsfärd som aldrig tar slut. Ny musik, okända ansikten. Ett annat språk, gator där fötterna inte känner varje sten.
Bild: Britt-Mari Olsson HD/NST
En utekväll är alltid bättre i nordens huvudstad.
Det är värt de extra utgifter det för med sig att åka över Sundet för att se en artist, även om det går att se spelningen i Sverige. Det är alltid lite svettigare, röjigare, en mer hängiven publik. Och framförallt är kvällen inte slut för att den sista låten spelats. För det finns få saker som tar död på en bra kväll som taklampor som slås på och musik som stängs av.
Men i Köpenhamn behöver festen aldrig ta slut. Den kan börja i en nyöppnad bar i Ködbyen med trendiga fashionistas i skyhöga stilettklackar på barstolarna, och sluta i en källarklubb med graffitimålade väggar på Nörrebro.
En kväll här ska helst inte planeras. Att hitta en ny bar, en okänd klubb, ett litet galleri, är det fina med staden som är så mycket storstad att man kan ägna besöket åt upptäckande. Det finns något som har öppet vad klockan än är. Gå hem gör man när man själv vill, inte när alternativen tagit slut.
Det, och det breda utbudet, är det som skiljer Köpenhamn från Helsingborg och Malmö. Här spelas inte samma låtar på alla ställen, av samma gamla dj:s. Här finns stora mainstreamklubbar såväl som udda hak som nischat sig på en omöjligt liten musikgenre.
Strosa längs med sjöarna och dröm om ljumma vårkvällar med picknick i någon av parkerna och rosévin på uteserveringarna. Värm dig på en typisk dansk krog och bli påmind om varför det svenska rökförbudet är rätt bra.
Upptäck nya ställen som du aldrig hamnat på om du följt en guide – kanske får du en upplevelse för livet. Men ta gärna med våra tips som något att utgå från.
Gå till toppen