Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En ny utmaning för vinmakarna

De kallar sitt nya liv en pensionärstillvaro med livskvalitet, men för det här paret betyder det knappast sysslolöshet. Vinodlingen på ett tunnland är bara en liten del av det nya livet på Villa Mathilda i Arild.

De första av de 900 plantorna sattes år 2006. Då bodde Carl-Magnus och Marie-Louise Hedin fortfarande i Göteborg och drev egna framgångsrika företag. Marie-Louise som delägare i ett inredningsföretag med ett hundratal anställda och omkring 500 miljoner i omsättning. Carl-Magnus som copywriter och pr-konsult.
För knappt ett år sedan hade de gjort sig lösa och lediga och kunde flytta till huset i Arild på heltid.
– I början gick vi bara omkring saliga, säger Marie-Louise. Vi åkte omkring och upptäckte all god mat som finns att köpa i området. Det här kallar vi livskvalitet.
Marie-Louise Hedin har gjort flera vändningar i karriären redan innan hon blev vinmakare. Hon är född och uppvuxen utanför Jonstorp, läste till sjukgymnast i Lund, fick jobb på Sahlgrenska i Göteborg, sadlade via företagshälsovård och ergonomi om till inredning och blev delägare i ett möbelföretag som växte.
– Jag jobbade cirka 60 timmar i veckan och jag vet att jag sa till min kollega att jag skulle sluta när jag fyllde 55 år. Nu blev det något år till.
Carl-Magnus Hedin gick in i reklambranschen direkt efter högskolan och har jobbat med marknadsföring sedan dess. Det sista fasta jobbet blev som nordisk kommunikationschef på ett globalt medtech-bolag, innan han sa upp sig för att flytta till Skåne. Nu erbjuder han sina tjänster som "Chef att hyra" inom kommunikation vid sidan av livet som vinbonde.
De två träffades i Göteborg 1976, det sa klick direkt och när det var dags för bröllop så blev det tillbaka i Marie-Louise hemtrakter i Arilds kapell.
– Jag har en stor familj här. Vi är sjunde generationen av Kullasläkten har jag läst. Jag tror att man blir mer hemkär när man bor på annan ort.
Hur de kom så på idén att starta en vinodling?
– Vi har alltid varit intresserade av mat och vin. Vi har åkt runt i Europa på olika vingårdar i 20 år som amatörer, smakat oss fram och köpt viner vi tyckt om, säger Carl-Magnus.
– Och så älskar vi utmaningar. Det får inte vara för lätt, fortsätter Marie-Louise.
Sedan 2008 har de båda genomgått en utbildning i vinodlingens grunder på Göteborgs universitet samt ytterligare en i konsten att kombinera mat och vin för att få fram de bästa och flesta smakerna.
Utmaningen den här gången blir att inte bara få fram ett drickbart vitt vin utan ett riktigt njutbart.
– Det här är lite av en hobby för oss, vår pensionärsverksamhet, och vi är inte intresserade av att sälja till Systembolaget, men skulle det bli så bra att några lokala restauranger blir intresserade då är vi nöjda.
Den första skörden gjordes i år vilket knappast var någon bra start, med tanke på vädret.
– Vi har pratat med en vinodlare i Danmark som säger att det var den värsta säsongen på 17 år, säger Carl-Magnus. Det var bara i juli som det var fint.
Nu jäser i alla fall runt 250 liter i det nyinredda fullt utrustade vineriet på Villa Mathilda och någon gång efter nyår är det dags för provsmakning. Under tiden funderar de på utformningen av etikett.
I mars startar säsongen igen och pågår sedan fram till oktober, men någon soffliggartid finns det inte plats eller lust för. Nätverkandet pågår för fullt och de både skulle gärna vilja vara en del i att Kullabygden blev lika känt för att vara ett mat- och vindistrikt som för sin keramik.
Golf, jakt och mentorskap är andra aktiviteter och så går det en del tid åt till den väldigt aktiva tvååriga mellanschnauzern, döpt efter vinguden Bacchus. Endast två minus har dykt upp under den nya tillvaron på Kullahalvön: Räkorna är inte lika färska som i Göteborg och så var det den skånska vintern.
– Vi flyttade in i januari och det första vi gjorde var att skotta oss fram. Det här tycks bli den andra eländiga vintern för oss.

Carl-Magnus Hedin

Född: 1950 i Göteborg.
Bor: Arild.
Favoriträtt: Bouillabaisse, gärna den som serveras på La Petite i Helsingborg.
Dricka till: Sancerre eller torr Chardonnay från Provence.

Marie-Louise Hedin

Född: 1953 i Helsingborg.

Bor: Arild.

Favoriträtt: Det ska vara lokalt producerad mat, gärna en saltimbocca med kalv från Brunnby boställe.

Dricka till: Barolo från italienska Piemonte.

Tillsammans har de två söner på 28 respektive 31 år

Gå till toppen