Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Robyn beat för beat

Utrustad med mer och bättre electro-pop än någonsin uppträder Robyn i morgon på Slagthuset i Malmö. Vi har samlat ihop information som ger en mångfacetterad bild av artistens karriär och storhet.

Den bitchiga bolagsbossen
Robyn hyllas ofta för sin självständighet. Respekten och kredden bottnar till stor del i att hon 2004 tog kontroll över sin karriär och startade egna skivbolaget Konichiwa records. Konichiwa är japanska och betyder ungefär "Goddag". Bolagsnamnet kommer inte av någon speciell fascination för Japan utan är hämtat från en sketch av den amerikanske komikern Dave Chappelle. I sketchen säger RZA från hiphop-kollektivet Wu-Tang Clan "Konichiwa bitches", en fras som Robyn även har använt som låttitel.
Årets Robyn
I början av 2008 utsågs Robyn till "Årets chef" av tidningen Chef. I förra veckan utnämnde nyhetsmagasinet Fokus henne till "Årets svensk" 2010 för att hon "på sitt egensinniga sätt och med ett medvetet konstnärskap visat att det går att nå populärmusikens höjder utan att vara ytlig". Åren 1984–1988 utsåg SVT:s Rapportredaktion "Årets svensk". Titeln uppfattades då som något av en dödskyss eftersom det gick illa för vinnarna – Refaat El-Sayed (1985) och Ebbe Carlsson (1988) bland andra.
Kroppsfixeringen
Under 2010 har Robyn släppt tre minialbum, en "Body talk"-trilogi vars 15 bästa bitar samlades ihop på en skiva och pytsades ut samtidigt som den sista delen. Robyns kropp innehåller uppskattningsvis 206 ben. Längst och tyngst är lårbenen, de minsta är stigbygeln i örat. Skelettet utgör runt 18 procent av hennes kroppsvikt. Med kroppsspråk avses alla former av icke-verbal kommunikation, medveten och omedveten.
De första scenstegen
Robyn var nio år när hon gjorde sin scendebut som statist i Peter Stormares uppsättning av ”Kronbruden” på Dramaten i Stockholm. 1989 kunde hennes röst höras i Per Åhlins "Resan till Melonia" och Disneyfilmen "Änglahund". Som tolvåring sjöng hon in en svensk översättning av "Lilla sportspegelns" signaturmelodi "You can always be number one (Sport Goofy anthem)". I Robyns version hette låten "Du kan alltid bli nummer ett". På Youtube finns ett underbart klipp där hon framför den på Cirkus i Stockholm i samband med "Lilla sportspegelns" tioårsjubileum. 1991 syntes hon i SVT:s "Söndagsöppet".
Upptäckten
Robyn är dotter till regissören Wilhelm Carlsson och skådespelerskan Maria Ericson. De skilde sig när Robyn var elva. Skilsmässan inspirerade henne att skriva låten "In my heart", som hon framförde i samband med att gruppen Legacy Of Sound gav en konsert på Erikdalsskolan i Stockholm. Sångerskan Meja Beckman såg åttondeklassarens potential och gav henne numret till Peter Swartling på skivbolaget BMG.
"Idol"-Robyn
Peter Swartling, tidigare medlem av "Idol"-juryn, blev eld och lågor när unga Robyn genomförde en audition på hans kontor. Han såg till att hon fick skivkontrakt. En annan gammal "Idol"-jurybekanting Kishti "Hallelujah moment" Tomita blev hennes sångcoach. Hon jobbade med Kishti flera gånger i veckan i tre år. Robyn skrev texten till 2004 års "Idol"-tvåa Darin Zanyars första singel "Money for nothing". I höstas meddelade Robyn, enligt Aftonbladet, att hon inte skulle vara med i "Idol" om hon började göra musik nu.
Tidig examen
Robin Carlsson blev Robyn när hon singeldebuterade med "You've got that something" 1995. Sommaren efter att hon gått ut nian spelades hennes debutalbum "Robyn is here" in. Där ingick den barnramseliknande singeln "Do you really want me (Show me respect)" som banade väg för hennes första genombrott.
Veteranen
Robyn är i dag 31 år gammal och har släppt fem studioalbum om man räknar "Body talks"-trilogin som ett. Diskografi: "Robyn is here" (1995), "My truth" (1999), "Don't stop the music" (2002), "Robyn" (2005) och "Body talk" (2010).
Schlager-Robyn
1997 kom Cajsalisa Ejemyr på fjärde plats i Melodifestivalen med låten "Du gör mig hel igen", skriven av Robyn.
Älskar Inger
"Robyns kärlek heter Inger". Ungefär så löd den sensationslystna rubrik som en skvallerblaska komponerande för några år sedan. Men rubriken ljög inte, Robyn är sedan två år förlovad med konstnären och kampsportaren Olof Inger.
Inititativtagaren
Inför höstens val meddelade Robyn att hon skulle lägga sin röst på Feministiskt initiativ. Det Gudrun Schyman-frontade partiet fick 0,4 procent av rösterna i riksdagsvalet.
Referensbiblioteket
"Mina referenser är house från 1980-talet, Chicago, Detroit, techno och när hiphop var Kraftwerk eller Afrika Bambaataa. Sådant som folk förstår i dag, men när jag var yngre så var det inte så många som fattade att jag gillade Kraftwerk", förklarade Robyn i Dagens Nyheter i somras. Bör tilläggas att hon är även är väldigt förtjust i Snurre Sprätt (Bugs Bunny).
Studieobjektet
”Who’s that girl? Skivbolagskultur och dess påverkan på Robyn” heter en C-uppsats som Erik Ageberg skrev vid institutionen för musikvetenskap på Uppsala universitet 2006. Han konstaterar där följande: ”Trovärdigheten som artist har varit det som skilt Robyn från artister som Britney Spears. Robyn har i jämförelse med till exempel Britney Spears haft en högre musikalisk integritet. En av anledningarna till att Robyns trovärdighet är större än Britneys är att hon skriver sina egna låtar. Hon får emellanåt hjälp av producenter – vilket även Bob Dylan får – men låtarna är i grunden hennes egna.”
Tivolibesökaren
Senaste gången som Robyn uppträdde i Helsingborg var på The Tivoli i oktober 2005. Under konserten framförde hon singeln "Be mine!" i två versioner, en albumtrogen och en avskalad. Hon lekte sig även igenom Princes klassiska onaniobjekt "Jack U off".
Arenaartisten
När Malmö arena invigdes med en pampig musikgala i november 2008 var Robyn det stora dragplåstret. Hon bjöd då på tre låtar – "Be mine!", "Dream on" och "With every heartbeat" – som visade scenens potential. I morgon återvänder hon till Malmö för en spelning på Slagthuset. Räkna med fler låtar då.
Guld inom hörhåll
Robyn är nominerad till fyra P3 Guld-priser. Hon är därmed den artist som kan bli segerrikast vid galan som direktsänds i Sveriges Radio 22 januari nästa år.
Gå till toppen