Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Därför ligger EVS och ÖVK alltid i topp

I snart 20 år har NV-skånsk volleyboll varit en maktfaktor och här ger två tunga klubbledare sin syn på alla framgångar för EVS och ÖVK.

Resultaten talar sitt tydliga språk. Både Engelholm och Örkelljunga har tillhört den allra översta Sverigeeliten under många år och den här hösten har båda lagen återigen dominerat elitserien. ÖVK gick visserligen på pumpen senast mot de regerande mästarna Linköping men annars har våra NV-skånska topplag vunnit alla sina matcher.
Så frågan är berättigad: Varför har EVS och ÖVK blivit så här starka och hur kan klubbarna år efter år leverera på den här nivån?
Vi sammanförde ledarprofilerna Bengt Olsson från Örkelljunga och Fredrik Tågsjö från Engelholm för att försöka reda ut begreppen och även om båda först försöker tona ner sina egna framgångar en aning – "Vi är bra, men det beror ju på vad man jämför med" – råder det ingen tvekan. I Sverige har både EVS och ÖVK nått framgångar som få andra lagidrottare i nordvästra Skåne och det mest anmärkningsvärda är att det hållit i sig så länge. Okej, Olssons klubb hade en rejäl dipp för några år sedan, men nu är ÖVK tillbaka i toppen...
— ... och det beror i första hand på att vi har tillräckligt många ledare som förstår vad som krävs. Många andra snackar vitt och brett och viljan är det sällan fel på, men det är inte många som når ända fram eftersom de saknar rätt personer. Vi har dem hos oss, både i ÖVK och i EVS.
Tågsjö håller med, han nämner gärna Bosse Ohlsson och Marie Boström som viktiga kuggar i bakgrunden, men han vill också betona att Engelholm hittat ett vinnande koncept i sina ständiga resor söderut.
— Det är faktiskt billigare att ha ett läger i Polen än att ställa upp i en försäsongsturnering hemma i Sverige. Dessutom ger det mycket mer och vår elitkultur, med hård träning och tuffa matcher, har spridit sig neråt i hela föreningen. Därför tror jag också att vi kommer att bli ännu bättre på att få fram egna toppspelare.
Där finns onekligen mer att hämta, både för EVS och ÖVK. Hittills har båda klubbarna byggt sina lag på invärvade spelare och det är kanske just där man lyckats bättre än sina konkurrenter. De ekonomiska resurserna skiljer inte särskilt mycket, Engelholms elitlag kostar kring en miljon att driva varje år, Örkelljungas några hundra tusen till och där ligger flera andra toppklubbar i elitserien. Men det handlar förstås om att utnyttja pengarna på bästa sätt.
— Vi jobbar lite annorlunda och jag använder till exempel aldrig agenter när vi ska värva. Vi har byggt upp ett eget kontaktnät och därigenom fått många duktiga spelare och tjejer som passar in i vår kultur även i övrigt, säger EVS-ledaren och vi kan räkna upp lyckade tillskott som Muck Hashimoto, Ewa Kalinowska och Jennifer Telfer, bara för att nämna de allra bästa.
Örkelljunga har också skärpt sin värvningsstrategi. Efter några tunga bakslag har sportchefen Leif Björck fått in rutinerad hjälp av bland andra Jörgen Eriksson, Emil Nilsson och Erik Åsgård och numera är det återigen den skandinaviska marknaden som prioriteras.
— En utländsk spelare med artistkontrakt kan kosta 150 000 för en säsong och gör man då en dålig värvning är det ju en ekonomisk katastrof, inser ÖVK-Olsson. Nu har vi inga proffs, Joe Klein och Alex Robertson studerar till exempel, och de som ansvarar för vår spelartrupp har inte misslyckats med en värvning på väldigt länge.
Efter alla framgångar är det rätt givet att både EVS och ÖVK blivit förebilder för många andra klubbar och Bengt Olsson försäkrar att det inte finns några murar kring deras verksamhet, han ser tvärtom gärna ett utökat samarbete och utbyte mellan de svenska elitlagen. Fredrik Tågsjö berättar också att han redan delar med sig av sina erfarenheter i arbetet med utländska spelare, till exempel, och han ser fler som antagit utmaningen.
— Årets damserie är den bästa på väldigt länge och det finns många lag som kan vara med och slåss om SM-guldet. Men det är ju precis så det ska vara, det är utvecklande även för oss.
EVS tog guld så sent som 2009, samma säsong var ÖVK framme i final och båda klubbarna har stora chanser att gå hela vägen även i vårens slutspel. Men vad händer sedan?
— Vår klubb har utvecklats mycket de senaste åren, inte bara när det gäller eliten, och vi fortsätter på den här vägen, säger Tågsjö. Vii vill etablera damlaget i Europa och det målet står fast.
Kollega Olsson har ett lite annorlunda utgångsläge. När tunga sponsorer hoppade av tvingades klubbledningen dra åt svångremmen en aning och därför blev det inget NM-spel i vinter.
— Ser vi tio år tillbaka har klubben egentligen inte utvecklats ett skit så nu måste vi ta tag i det. I första hand ska vi försöka konkurrera med de bästa i Norden igen. Sedan håller vi på att ta fram en treårsplan, med sikte på att fördubbla all vår verksamhet och då krävs det dubbelt så många ledare.

ÖRKELLJUNGA VK

Bildades: 1982.
Antal medlemmar: 135.
Antal lag: Nio, tre seniorlag och sex ungdomslag.
Publiksnitt i år: 301, förra säsongen: 299.
Debut i högsta serien: 1991.
Antal säsonger i elitserien: 20 raka.
SM-medaljer: 16 stycken, fyra guld, sex silver, sex brons.
Första SM-guldet: 1999.
Placering förra säsongen: Fyra i grundserien, utslaget i SM-semifinalen.
Omsättning, senaste bokslutet: ca 1,8 miljoner kr.

ENGELHOLMS VS

Bildades: 1986. Redan 1975 bildades dock EVP, Engelholms VolleyPågar.

Antal medlemmar: 250.

Antal lag: 17, tre seniorlag och 14 ungdomslag.

Publiksnitt i år: 215, förra säsongen: 230.

Debut i högsta serien: 1998, då klubben tog över Örkelljungas plats.

Antal säsonger i elitserien: 13 raka (plus två i ÖVK, 96/97 och 97/98).

SM-medaljer: Åtta stycken, två guld, tre silver, tre brons.

Första SM-guldet: 2006.

Placering förra säsongen: Etta i grundserien, förlust i SM-finalen.

Omsättning, senaste bokslutet: ca 2,0 miljoner kr.

Gå till toppen