Ekonomi

EU-pengar till elbilssatsning

Helsingborg och Öresundskraft får del av EU-miljoner som jämnar vägen för elbilar i Öresundsregionen. Det skissas även på ett elbilsrally runt Sundet.

Helsingborgs stad och kommunala energibolaget Öresundskraft får EU-bidrag på 244 000 euro, motsvarande 2,2 miljoner kronor, för en fortsatt elbilssatsning.
Helsingborg och Öresundskraft ingår tillsammans med Köpenhamn, Malmö och Region Skåne i en grupp som fått drygt 1.8 miljoner euro, cirka 17 miljoner kronor, ur Öresundskommitténs Interreg-fond. Pengarna fördelas över tre år och ska stimulera introduktion och användning av elbilar i regionen. Samordning av betalsystemen vid laddning av elbilar på den svenska och danska sidan, är ett exempel på vad pengarna ska användas till.
– Vi är mycket glada för det här beslutet, säger Per Lundgren, elbilsansvarig på Öresundskraft.
Och berättar om fortsatt satsning på att marknadsföra elbilens möjligheter.
– En tanke är att satsa på den yngre generationen som kan påverka sina föräldrar. Jag får stor respons när jag är ute i skolorna och berättar om elbilar, säger Per Lundgren och hoppas på att elbilen blir en självklarhet för nästa generation bilägare.
Framtidsplanerna omfattar även ett elbilsrally, under senare delen av 2011, där det gäller att köra Sundet runt med minsta möjliga elförbrukning.
– Vi hoppas även få med Malmö och Köpenhamn. Det skulle kunna bli Sveriges, eller kanske till och med världens, största elbilsrally, säger Per Lundgren.
Gå till toppen