Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

JO-kritik mot Helsingborgs tingsrätt

Det tog sex försök innan den nu 18-åriga kvinna som var åtalad för brott mot fyra tonårstjejer i Helsingborg ställdes inför rätta. Alldeles för lång tid när det handlar personer under 18 år, menar Justitieombudsmannen och riktar skarp kritik mot Helsingborgs tingsrätt.
För drygt fyra år sedan attackerades två tonårsflickor på Knutpunkten av en jämnårig flicka. En kvinna som nu är över 18 år åtalades därefter för olaga hot och misshandel samt för att ha stulit cyklar två månader tidigare.
Tidningen har tidigare skrivit om de fyra brottsdrabbade tonårstjejernas väntan på att rättegången skulle bli av. Inför varje nytt utsatt datum har tjejerna och deras föräldrar tagit ledigt från skola och jobb. Till slut tröttnade föräldrarna och hörde av sig till JO. Elisabeth Isaksson är mamma till en av tjejerna och gjorde tillsammans med de andra föräldrarna en JO-anmälan.
– Det var först då de tog tag i det annars hade vi säkert hållit på ännu, säger hon
Rättegången genomfördes tredje mars i år, drygt två år efter att de kallades till tingsrätten första gången.
JO riktar nu allvarlig kritik mot den rådman som varit ansvarig för målet. Handläggningen har varit för långsam.
– Det är helt rätt. Vi håller med om att det inte får gå till så, man tappar ju helt förtroendet för rättssamhället. Det är bara att hoppas på att det hjälper några andra ungdomar, det är helt fel mot flickan som var åtalad också, säger Elisabeth Isaksson.
Till att börja med var rådmannen även misstänkt för tjänstefel men den brottsmisstanken lades ned när det kom fram att det vid Helsingborgs tingsrätt inte varit tydligt vem som ska vara ansvarig för ett mål där förhandlingarna ställts in. Istället får tingsrätten kritik för att inte ha tillräckligt tydlig ansvarsfördelning.
Helsingborgs tingsrätt har i förhör med JO sagt att de ska se över sin hantering av ungdomsmål.
Gå till toppen