Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Det låter helt hysteriskt"

Några frågor till Magnus Carlsson, som jobbat med egna julturnén "Änglarnas tid" sedan 5 december och som nu kommer till S:ta Maria kyrka i Helsingborg, tisdag kl 19.

Magnus Carlsson.
Vad är "Änglarnas tid"?
– "Änglarnas tid" kom till när jag skulle släppa min tredje julskiva 2009. Jag tyckte det vore perfekt att göra en julturné runt mina skivor. Jag har utgått från vad folk bett mig sjunga genom alla år. Det är "Ave Maria", "Gläns över sjö och strand", klassikerna. Sedan blandar jag upp dem med nyskrivna låtar. Det är inte är så mycket tomtar och glitter, det är mer vinter och snö. Eftersom jag har en bred publik så vill jag ha något som både drar småbarn och gamla mormor. Så för min del är det ett toppenforum.
Tre julskivor? Hur besatt kan man bli?
– Det låter helt hysteriskt, men kollar man på det är det inte så farligt. Den första kom 2001, den andra 2006 och den senaste 2009, så det är ett spann på tio år. Det är roliga mellanskivor. Jag är klassiskt skolad sångare från början, jag får använda den rösten lite mer. Det är projekt som går utanför den ordinarie karriären. Så för mig är det jätteroligt att göra de här grejerna.
Du sjunger i Maria kyrka...
– Jag har alltid jobbat mycket i kyrkor. Jag gick i barnkören när jag var liten. Sedan blev det ungdomskör och vuxenkör, så jag är van vid att röra mig i kyrkorummet. Det blir en ganska avspänd konsert eftersom jag känner mig hemma där. Jag känner mig inte uppstyltad eller tillknäppt. Det är som mitt vardagsrum.
Ditt förhållande till kyrkan kunde kanske annars vara ansträngt. Du har ju haft problem med kristna extremister.
– Nja, det finns stollar i alla hörn. Det har jag inte ens tänkt på.
Vad betyder julen för dig?
– Jag är julfreak. Jag gillar allt det där man ska ha, glögg, hyacinter, julstjärnor, tv, snö. Det man tyckte var viktigt när man var liten, julklappar, har fått något mindre betydelse men jag tycker jättemycket om jultiden.
Du måste ha börjat planera det här i somras och du har turnerat sedan slutet på november.Kräks du inte på julen vid den här tiden?
– Det är ganska sinnesjukt. Man börjar leta låtar och fundera redan i augusti. Man sitter i sommarvärmen och sjunger "Come all ye faithful". Men klarar man det inte ska man nog inte ge sig ut ut på julturné. Jag håller på ända till Trettondagen. När den kommer, då känner jag att julen är gjord för i år. Men jag kräks inte på den.
Frosseri är en dödssynd. Skyldig?
– Det är hopplöst. Jag älskar julbord, men sedan sitter jag ändå där med en köttbullsmacka. Men jag är mycket för det som kommer efter: risgrynsgröt, ris a la malta. Jag är en riktig sockergris, så godisbordet är perfekt. Med Aladdin-asken och körsbärsbiten som alltid är kvar till sist.
VIlka är dina julfavoritlåtar?
– "O helga natt" är julklassikernas julklassiker. Den finns i ett oändligt antal versioner, men Jussi Björlings är den klassiska för mig. "Last christmas" med Wham för att den är så kitchig. Den är 80-tal och jag växte upp med den ringande i öronen. Sedan är Adolphson och Falks "Mer jul" verkligen jul för mig. Den är uttjatad, men den ska liksom vara där.
Gå till toppen