Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Björn Ranelid dansar in i tv-rutan

För snart 35 år sedan träffade Björn Ranelid sin fru på dansgolvet. Nu ska författaren försöka charma svenska folket med sina höftvickningar i "Let's dance". — Jag inser att jag nog får stryka på foten rätt fort, säger han.

I en lokal på Gärdet i Stockholm tränas det danssteg för fullt. Björn Ranelid och hans danspartner Maria Lindberg har tillbringat flera timmar om dagen i källaren de senaste veckorna. På fredag ska valsen, rumban och tangon sitta som en smäck i årets första "Let's dance"-avsnitt.
— Träningen går bra, problemet är mina höfter i rumban. Det är inte naturligt att röra sig på det sättet, men jag får försöka så gott det går. Har världens starkaste man, Frank Andersson, klarat av det, så ska jag göra det, säger Björn Ranelid.
Det var inte självklart för författaren att ställa upp i dansprogrammet. Både frun Margareta och barnen var involverade i beslutet.
— Det var en lång process. Från början var jag nästan kategoriskt bestämd på att jag inte skulle vara med. Men allteftersom har jag känt att presumtiva belackare inte ska få ockupera min själ och mitt medvetande och få bestämma vad jag ska göra. För mig är det här bara roligt. Jag har fått världens bästa danspartner, säger han.
TT Spektra: Hur ser konkurrensen ut?
— Vi ser inte varandra som konkurrenter, men jag är oerhört imponerad av Anders Bagge och det jag har sett av Alexander Rybak. Bagge är hur smidig som helst. Jag får nog stryka på foten rätt snabbt, men jag blir inte ledsen, jag har varit med om något roligt.
TT Spektra: Vad har du för vinnarknep?
— Att använda mig av Marias kropp mycket. Jag känner hur hon rör sig och tror att hon kan hjälpa mig och ge mig hemliga signaler när jag är på väg fel. Det är inte jag som spelar förstafiolen här, det är Maria som är bäst. Alla människor skulle må bra av att veta att man inte är så bra jämt.
Gå till toppen