Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen hinner ha tråkigt

Fokus ligger på showen när Gunhild Carling & the Fantastic Carling Big Band bjuder på jazzvarite i Helsingborgs konserthus. Så fort musiken riskerar att bli långtråkig fylls scenen av trolleri, jonglering och andra cirkustricks.

Gunhild Carling.Bild: Stefan Ed HD/NST
Gunhild Carling skämtar gärna om att låta sina nummer pågå tills publiken somnar, och tvinga oss att genomlida trettio minuter medeltida säckpipa eller fyrhändigt klassiskt fiolspel. Men det är aldrig mer än på skoj. För i praktiken är hennes jazzvarieté en hårt tuktad föreställning.
Visserligen är showens innehåll allt annat än måttfullt, men i fråga om tid finns strikta regler: ingen låt tar mer än fem minuter och inget solo varar så länge att solisten hinner få ont i fingrarna.
Denna taktik går hand i hand med Carlings framgångar i svenskt nöjesliv det senaste året. Det är som showartist och underhållare hon slagit igenom i Allsång på Skansen, Dansbandskampen, Diggiloo-turnén och på Svensktoppen, inte som bandledare eller musiker. Det betyder inte att Carling Big Band saknar musikaliska meriter. Tvärtom hanterar de kvällens repertoar med oklanderlig stilsäkerhet och fångar Duke Ellingtons nyansrikedom i en varsam Jungle Band-imitation lika enkelt som de hittar svänget i en klassiker som "Shine".
Men fokus ligger på showen. Så fort musiken riskerar att bli långtråkig fylls scenen av trolleri, jonglering och andra cirkustricks. Klart bäst fungerar Lindy Hop-truppen Harlem Hot Shots, som matchar kvällens 30-talskänsla och livar upp det visuella intrycket på ett naturligt sätt.
Men bandet nöjer sig inte här. De kastar dessutom in ett parti med slarvigt framförd barock- och renässansmusik där Gunhild Carling passar på att slakta Haydns trumpetkonsert genom att spela den på tre trumpeter samtidigt. Man kunde tro att hon hade tröttnat på det tricket.
Slutligen marscherar hela gruppen ned från scenen till "When the saints go marching in", som förvandlas till ett spontant tradjazz-jam i konserthusets foajé. Här får vi till sist ett smakprov på vad bandet kan åstadkomma i friare former, när kraven på tempo och teknik ger vika för spelglädjen.
Men det är kanske som Duke Ellington sa: Jazz is music, swing is business. Det råder ingen tvekan om vilken sida Gunhild Carling ställer sig på.

Jazzvarité med Gunhild Carling & the Fantastic Carling Big Band samt Harlem Hot Shots

Helsingborgs konserthus
Fredag 7 januari
Genre: Jazz
Betyg: 3
Gå till toppen