Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Torgny Nilsson: SVT längs minnenas allé

Det blev en tillbakablickarnas kväll i SVT1 i går. Redan 18.20 visades Per Oscarsson-dokumentären ”Himmel och helvete” från 2002, inspelad inför den envist självständige skådespelarens 75-årsdag. Regissören Thomas Lundström, som också gjort filmer som ”Ulf Lundell 75-91” och ”Tolv dagar efter tsunamin”, besökte då Oscarsson på den nu nedbrunna gården i Västergötland för en intervju om dennes svåra barndom, om tro och otro och om skådespeleri. Eftersom Lundström stannar på gården får hans film ett snävare perspektiv än Agneta Bolme Börjefors fem år äldre ”Per Oscarsson”, där bland andra Oscarssons tvillingbror Björn medverkar. I den senare, som visades i lördags, står Per Oscarssons hågkomster av barndomen inte lika oemotsagda. Bolme Börjefors tog betraktaren närmare den bortgångne skådespelaren än Lundström.
Ett par timmar senare i samma kanal, klockan 20, högtidlighölls 25-årsjubileet av det första ”Helt apropå”-programmet. Kryddan Peterson, Fritte Friberg och Lotta Thorell återfördes till det gamla tv-huset i Malmö där programmen spelades in 1985-1992 för en tur längst minnenas allé.

Det låter roligare än det var. Visst var en del sketcher fortfarande aktuella, som till exempel förslagen om hur SJ ska spara pengar, lika bittert kul då som nu. Men att göra ett sketchprogram i dessa Youtube-dagar, när ett 30-tal klipp finns ett bredband bort, känns lite överflödigt. Jag hade hellre sett en mer djupgående diskussion om drivkraft, kreativ process och vilja än en handfull klipp. Och jag vet att jämförelsen är orättvis, men när Monty Python återförenades för en intervju i Aspen i mars 1998 hade de med en urna med Graham Chapmans aska, som de ”råkade” spilla ut och sedan sög upp med en liten handdammsugare. Den kvicke, uppkäftige Stellan Sundahl, som dog i en hjärnblödning 1999 bara 53 år gammal, hade förtjänat något liknande.

Han hade nog också skrattat åt att SVT lyckades missa jubileumsåret.
TV11 ersätter trötta MTV hos Comhem. 20 februari har sedan zombieapokalypsserien ”The walking dead” svensk premiär, med Andrew ”Livet kan börja” Lincoln i huvudrollen. Mmm, brain!
Vilket får mig att minnas vilken revolution MTV var när den kom i kabelutbudet 1 augusti 1987. En ny konstform och musik 24/7! Nu är det den tröttaste, dummaste, mest sexistiska kanalen i tv.
I kväll ser jag ”Cornelis”, Tom Ahlands dokumentär om Cornelis Vreeswijk, inte för första gången. När visar SVT Stein Elvestads ”Pappa kom hem” från 2010?
Gå till toppen