Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Italien har alltid varit en dröm"

Lund, HIF, Udinese – Joel Ekstrand är redo för nästa steg. "Det är hela paketet som lockar", säger han.

Joel Ekstrand.Bild: Johan Persson HD/NST
Det är tisdag förmiddag och januaridisigt i Helsingborg när HIF-truppen som vanligt går in i bollhallen bakom Olympia. En spelare går i motsatt riktning. Med en väska över axeln vandrar Joel Ekstrand med långsamma steg mot bilen där mamma väntar för vidare färd hem till Lund. Efter sex år i HIF stämplar han ut från Olympia och nu väntar en betydligt längre resa.
– Vi bilade med familjen i norra Italien när jag var jätteliten och åkte faktiskt förbi Udine, men det är inget jag kommer ihåg direkt, säger Joel.
I går fanns representanter från Udinese på plats i Helsingborg och klubbarna är i stort sett eniga om kontraktet. Juristerna ska bara titta på de sista detaljerna.
– Det har varit lite ovisst länge, men jag har hela tiden koncentrerat mig på träningen med HIF.
Joel Ekstrand har pratat med Andreas Landgren som har gjort samma resa. För ett år sedan lämnade han HIF och skrev på för Udinese (men är nu utlånad till Willem II i Holland).
– Det är rätt stora skillnader på våra övergångar och Landgren har flera år kvar på kontraktet med Udinese så det är för tidigt att säga något om hans fortsatta karriär. Det finns ingen fel väg, eller misslyckande, enligt mig. Du måste våga för att kunna testa hur långt du kan gå. Det kvittar vilken klubb jag hade gått till så finns det alltid en risk eller möjlighet att bli utlånad. Men det är absolut inget som skrämmer mig, säger Joel.
Han vet att han kommer till ett mittenlag och beskriver Udinese som en fin klubb i norra Italien. Han nämner Di Natale som en av många bra spelare i laget.
– Det är en utmaning som jag bara ser fram emot.
– Om det nu skulle bli så, lägger han till och påpekar att inget är helt klart ännu.
– Jag har inte hundra procent koll på backarna, men om du ska ut i det riktiga proffslivet stöter du, oavsett var du hamnar, på rätt bra konkurrens.
Att Italien är drömlandet råder det ingen tvekan om.
– Det har alltid varit en dröm. Det är ett stort fotbollsland som tog VM-guld för inte så länge sedan. Här finns stora klubbar och den bästa svensken spelar i Serie A.
Vad lockar mest? Maten, klimatet, pengarna eller det fotbollsmässiga?
– Hela paketet, men framför allt deras fotbollstänk och den trygghet de visat. Givetvis har pengarna också betydelse. Jag ljuger om jag inte säger det. Även om det är mycket pengar inblandat så är det inte så att jag kommer kunna leva på det resten av mitt liv.
Han gjorde sin HIF-debut borta mot PSV Eindhoven i åttondelsfinalen i Uefacupen 2008. Efter totalt 73 allsvenska matcher i tröja nummer 26 vet han redan vad han kommer sakna.
– Alla vänner! Och så kommer jag sakna att kunna dra hem till familjen och barndomsvännerna i Lund. Sen är det allt på Olympia; klubben, fansen, matcherna.
Någon italienska kan han inte, förutom...
– Bene, bene.
Joel skiner upp i ett stort leende och traskar bort mot bilen där mamma väntar. Precis som för sex år sedan när han var ny i stan.
Gå till toppen