Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ekstrand ger HIF nio miljoner

HIF behåller lite mer än hälften av övergångssumman när Joel Ekstrand säljs till Udinese. Tre utomstående aktörer får dela på flera miljoner.

I stället för att praktisera försäsongsträning i ett kylslaget Helsingborg jobbar Joel Ekstrand numera på att acklimatisera sig i Udine.Bild: Johan Persson HD/NST
Det återstår en del juridiskt finlir innan avtalet mellan klubbarna är på plats, men det ska mycket till för att affären ska spricka. En affär som ger HIF:s svaga ekonomi en välbehövlig injektion.
Sporten berättade tidigare att HIF begärde två miljoner euro för mittbacken, men att italienarna bara var beredda att betala en och en halv. Enligt uppgifter till Fotbollskanalen hamnade prislappen runt 1,6 miljoner euro, motsvarande 15 miljoner kronor.
Av dessa ska riskkapitalisten Bengt Adolfsson ha tjugo procent, medan Ekstrands moderklubb Lunds BK erhåller tio procent av summan.
Ytterligare en extern finansiär får ta del av miljonkakan. När HIF plockade hem backen Erik Edman finansierade möbelhandlaren Bengt Persson affären genom att stå för omkostnader som agentersättning och sign on-bonus till spelaren. Totalt rör det sig om drygt fyra miljoner kronor. Pengarna, räntan inräknad, ska enligt avtalet återbetalas när HIF sålt spelare.
Klubbdirektören Paul Myllenberg konstaterar att det dock inte handlar om att betala tillbaka hela summan med en gång.
— Utan att gå in på detaljer handlar det om ett sjusiffrigt belopp.
Det innebär att HIF kan räkna in ungefär nio miljoner i kassan.
När det gäller skulden till kommunen konstaterar Paul Myllenberg att det finns en överenskommelse som reglerar återbetalningsvillkoren.
— Sedan är det våra medlemmar som ska ta ställning hur stora medel vi ska använda till att betala tillbaka lånet från kommunen. Eftersom Ekstrand-affären genomförs i år kommer denna fråga inte upp förrän på årsmötet 2012.
HIF har inte amorterat av något på de cirka 16 miljoner som återstår av skulden sedan 2006. Klubben har sedan dess bara betalt ränta till kommunen på i snitt 400 000 per år.
HIF-tränaren Conny Karlsson är nu inställd på att det är dags att gå ut och hitta en ersättare för Joel Ekstrand.
— När vi nu får in pengar måste vi så klart göra det. Om vi sedan hittar något som kan vara något för oss är en annan sak, säger Conny.
När nu Ekstrand försvinner har HIF tre rena mittbackar i truppen: Marcus Nilsson, Hannu Patronen och Joseph Baffo.
— Vi har som målsättning att ha tre etablerade mittbackar och en coming man i vår trupp. Som det är nu saknar vi alltså en etablerad, säger Conny, som också påpekar att HIF tappar en duktig spelare.
— Men det är också positivt för klubben. Att vi lyckats utbilda en spelare att bli så bra att han värvas av en klubb i en världens bästa ligor bör locka ännu fler unga och lovande spelare till oss. Det vet ju att här får de chansen att utvecklas på ett sätt som gör dem attraktiva ute i det europeiska proffslivet.
Gå till toppen